În 2025 românii vor plăti jumătate din salariu la stat. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiștii care au analizat planul fiscal pregătit de Guvern.
Potrivit specialiștilor care au analizat planul fiscal pregătit de Guvern pentru 2024, veniturile statului din impozitul pe salarii cresc anul viitor cu 1,2% din Produsul Intern brut, adică cu aproape 22 de miliarde de lei. De asemenea, 5 miliarde se vor strânge la buget din eliminarea facilităților fiscale din IT, construcții, agricultură și industria alimentară, restul de bani ar putea veni din creșterea impozitului pe venit, cred experţii.
„Aceste 2 cifre, 2,8, 4, ne arata ca anul viitor probabil la inceputul trimestrului II sau trimestrului III cota unica creste de la 10 la 16%. Noi am mai avut 16%. În momentul în care cota unică a fost scăzută de la 16 la 10 de Dragnea în 2018 ea n-a fost scăzută să scada sarcina pe muncă, ci să compenseze creşterea CAS şi CASS, practic mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat”, a declarat Gabriel Biriş, expert fiscal, potrivit observatornews.ro.
Adrian Codîrlasu, vicepreședinte CFA, spune că jumătate din salariu unui român va merge către stat, precizând că România este pe locul 2, după Grecia, la impozitarea muncii.
„Jumătate din cât câştigă un salariat va merge către stat, iar apoi din banii care îi vor rămâne va plăti şi TVA. Suntem pe locul 2 după Grecia la impozitarea muncii”, a declarat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA, potrivit sursei citate.
Deducerile pentru cei cu venituri mici ar putea fi majorate de Guvern. Planul fiscal ca în 2026 veniturile din TVA să crească de la 6,8% din PIB în 2025, la 7,3% .
„Această creştere îmi sugerează o majorare de fapt a cotei deTVA fie de la 19 la 21 fie umblând în interiorul cotelor de TVA cu rate reduse şi aduse acele cote reduse către cota standard. De la 9% poate merg către 14,15% şi unele chiar către 19%”, a avertizează Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA.
În prezent, România are trei cote de TVA: 19% pentru majoritatea produselor şi serviciilor, 9% pentru alimente, medicamente, panouri fotovoltaice şi locuinţe sociale şi 5% pentru manuale, lemne de foc şi energie termică. Creşterea cotelor TVA se va reflecta direct în preţul produselor.