Veşti proaste pentru români. Aceştia vor plăti cu 50 de bani mai mult pentru fiecare sticlă sau doză luată din magazin. Suma reprezintă garanţia pentru reciclare. Veţi putea restitui sticlele după ce le goliţi și le spălaţi. Astfel veți primi înapoi cei 50 de bani achitați inițial.
Atenţie însă, codul de bare de pe fiecare ambalaje trebuie să rămână intact. Doar aşa vor putea fi recunoscute de automatele din marile magazine unde veţi introduce ambalajele şi veţi primi contravaloarea lor. În magazinele mici nu vor exista astfel de aparate, ambalajele vor fi preluate de casieri. Tocmai de aceea, Ministrul Mediului anunţă că asta se va întâmpla în limita posibilităţilor, pentru a nu aglomera magazinele mici.
„În magazinele de mici dimensiuni va fi impusă o cantitate limită de predare a deșeurilor pentru a nu perturba activitatea acestor tipuri de magazine. Totodată, e important ca toată lumea să știe că toate magazinele din România vor fi recompensate prin acest sistem cu un tarif de administrare a deșeurilor colectate.”, spune ministrul Mediului.
Documentul care reglementează sistemul garanție-returnare a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Mediului. România este codașa Europei în ceea ce privește reciclarea deșeurilor. Începând din 2021 ţara noastră va fi nevoită să plătească o taxă către Uniunea Europeană pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piață și nu o reciclează. Ministerul Mediului doreşte că la 3 ani de la lansarea sistemului garanție-returnare, țara noastră va ajunge la un grad de colectare de minimum 90% a ambalajelor de băuturi, porivit stirileprotv.ro.
Ordonanţa de urgenţă nr. 74/2018 vine în completarea şi modificarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.
Ministerul Mediul recunoaşte că România este îngropată în gunoaie. 6 milioane tone de deşeuri ajung anual în gropile de gunoi. Potrivit ministrului Mircea Fechet, ţara noastră reuşeşte să recicleze doar 14 la sută din deşeuri, o cantitate infimă. La solicitarea Uniunii Europene, ar trebui să ajungem la 90% în 3 ani.
„Odată cu implementarea acestui sistem, România va ieşi din paradoxul în care se găseşte astăzi: pe de-o parte o ţară sufocată de deşeuri iar, pe de altă parte, o ţară în care industria reciclatoare importă materie primă ca să supravieţuiască. Anual, îngropăm aproape 6 milioane de tone de deşeuri care, în loc să ajungă în industrie, ajung depozitate la groapa de gunoi. Acesta este şi motivul pentru care datele reciclării azi în România sunt infime: doar 14% la nivel naţional”, a declarat ministrul Mircea Fechet, joi, într-o conferinţă de presă.