Costurile pe hectolitru au crescut cu 10-12% anul trecut, din cauza preţurilor mai mari ale mărfurilor şi transportului, astfel încât Carlsberg a hotărât să crească preţul, chiar dacă acest lucru ar putea să influenţeze negativ vânzările în perioada imediat următoare.
Compania daneză îşi propune să compenseze costurile crescute prin creşterea preţurilor, deşi acest lucru ar putea avea „un impact negativ asupra consumului de bere”. Carlsberg se aşteaptă ca profitul organic din exploatare să crească cu 0-7% în 2022, comparativ cu 12,5% anul trecut. ”Costurile semnificativ mai mari ale materiilor prime şi impactul continuu al Covid-19 vor crea dificultăţi în 2022”, a spus directorul executiv Cees ‘t Hart, potrivit DC News.
România este pe locul trei în Europa la consumul de bere, după cehi şi austrieci. Pasionaţii obişnuiesc să o aibă pe masă nu doar de sărbători sau când sunt meciuri importante ci în fiecare zi, după o masă copioasă. Mai nou, românii au început să-I copieze pe nordici şi să o bea şi fiartă, ca pe ţuică, mai ales în sezonul rece.
Doar că, din cauza nivelului de trai scăzut, cei mai mulţi se mulţumesc cu băutură ieftină, necalitativă. Statisticile arată că în România se bea cea mai ieftină bere, în jurul a 2-3 lei doza sau sticla de 500ml. La chestionarul de la sfârşitul anului trecut mulţi dintre cei intervievaţi au răspuns că nu-şi permit decât foarte rar o bere Leffe sau o bere brună/neagră care, de regulă, e cu câţiva lei mai scumpă. Berea originală nemţească are, de asemenea, preţuri ceva mai piperate pe care doar unii au tragere de inimă să le suporte în schimbul unei plăceri de moment. Şi berile artizanale cu preţuri de la 7 lei în sus/sticla sunt evitate de cei mai mulţi. Cert este că berea autohtonă românească este la mare căutare şi asta nu e deloc un lucru rău pentru economie.