Vești proaste pentru românii aflați pe litoral! ANM a emis avertizare de COD portocaliu de furtuni. Care sunt zonele unde vijelia va mătura totul în jur

Românii care se află la malul Mării Negre nu vor avea parte de o vreme prea frumoasă. ANM a emis o avertizare de COD portocaliu care vizează și zona Dobrogei.
Filip Stan
06 aug. 2023, 12:15
Vești proaste pentru românii aflați pe litoral! ANM a emis avertizare de COD portocaliu de furtuni. Care sunt zonele unde vijelia va mătura totul în jur
Vești proaste pentru românii aflați pe litoral! ANM a emis avertizare de COD portocaliu de furtuni. Care sunt zonele unde vijelia va mătura totul în jur

Specialiștii în meteorologie anunță că există o perioadă de instabilitate atmosferică până luni dimineață, cu fenomene precum ploi, vânt puternic, grindină și descărcări electrice. Avertizările Cod galben sunt valabile în regiunile Maramureș, Transilvania, Moldova, Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și local în zonele montane. De asemenea, în Moldova, Dobrogea și estul Munteniei este în vigoare avertizare Cod portocaliu.

Citește și: Prognoza meteo lunară. Toamna începe cu temperaturi de vară. Cum va fi vremea până la începutul lunii septembrie.

În ziua de duminică, este activă și o avertizare Cod galben pentru căldură excesivă în cea mai mare parte a Moldovei și Dobrogei, precum și în estul Munteniei, unde temperaturile maxime vor fi între 33 și 36 de grade Celsius. În București, temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 29 de grade Celsius, fiind mai scăzută decât în ziua anterioară.

Avertizarea Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), va fi în vigoare începând de duminică, de la ora 10:00, până luni la ora 6:00. Aceasta se aplică în județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Alba, Sibiu, Mureș, Harghita, Covasna, Brașov, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău și în anumite regiuni ale județelor Vâlcea, Ialomița și Călărași.

„În intervalul menţionat, în Maramureş, Transilvania, Moldova, Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei şi local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi pe arii restrânse vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 30…40 l/mp”, au arătat meteorologii.

Asemenea fenomene vor avea loc în prima parte a zilei în zone restrânse, extinzându-se apoi și în restul teritoriului.

De asemenea, s-a emis o avertizare Cod portocaliu pentru instabilitate atmosferică accentuată, care va fi în vigoare începând de duminică, de la ora 15:00, până luni la ora 3:00. Această avertizare se aplică în județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Brăila, Tulcea, Constanța și în unele regiuni ale județelor Ialomița și Călărași.

„În Moldova, Dobrogea şi estul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi intensificări ale vântului (rafale în general de 70…80 km/h), pe arii restrânse vijelii puternice, averse torenţiale, descărcări electrice şi grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 35…40 l/mp şi izolat peste 50…60 l/mp”, a transmis ANM.

Cod galben de caniculă

Un alt Cod galben, dar de caniculă şi disconfort termic, este valabil duminică, în judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Brăila şi în unele zone ale judeţelor Bacău, Vrancea, Ialomiţa, Călăraşi, Tulcea şi Constanţa.

„Pe parcursul zilei de duminică (6 august), în cea mai mare parte a Moldovei şi a Dobrogei, precum şi în estul Munteniei, local va fi caniculă şi disconfort termic ridicat, astfel indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa între 33 şi 36 de grade”, a mai arătat ANM.

În zona municipiului Bucureşti, până luni dimineaţă, cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după orele prânzului, când vor fi averse torenţiale şi descărcări electrice. Temporar vântul va avea intensificări, inclusiv de scurtă durată în timpul ploilor (rafale în general de 45…50 km/h). Temperatura maximă, mai scăzută decât în ziua anterioară, se va situa în jurul valorii de 29 de grade.

Citește și: Meteorologii anunţă o răcire accentuată a vremii. Temperaturile vor scădea sub 20 de grade Celsius

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Despăgubiri pentru România și Bulgaria, după refuzul Schengen
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Interzis și ilegal în România. Guvernul a dat ordin joi, 18 iulie: Instituim noua infracțiune
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Lavrov Saluta Nominalizarea lui J.D. Vance ca Potențial Vicepreședinte al SUA
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'