Fondul Monetar Internaţional (FMI) a redus perspectivele de creştere economică la nivel global pe anul 2023, în contextul situaţiei internaţionale incerte. Specialiştilor FMI au atras atenşia şi asupra nivelului inflaţiei în statele puternic dezvoltate, precum SUA, China, dar şi în Europa, în ţări precum Italia, Germania şi Marea Britanie.
„Creşterea economică mondială va scădea, conform previziunilor, de la 6,0% în 2021 la 3,2% în 2022 şi la 2,7% în 2023. Este cel mai slab profil economic începând din 2001, exceptând perioada crizei financiare globale şi faza acută a pandemiei COVID-19, ceea ce reflectă scăderi semnificative pentru economiile puternice. (…) Zona euro ar urma să înregistreze o creştere economică de 3,1% în 2022 (faţă de 5,2% în 2021) şi de doar 0,5% în 2023.
Germania riscă să ajungă la o scădere economică de 0,3% în 2023, de la creşterea de 1,5% estimată pentru anul acesta.
Şi Italia ar putea înregistra o scădere a PIB-ului cu 0,2% în 2023. Marea Britanie ar putea avea o creştere economică de 3,6% în 2022 şi de doar 0,3% anul viitor”, spun specialiştii FMI.
După cum se ştie, în ultimii ani în Italia, Germania, dar mai ales în Marea Britanie sunt cele mai mari comunităţi de români. Odată cu înăsprirea condiţiilor financiare din aceste ţări, mulţi români vor avea de suferit.
Posibila penurie de energie, dar şi creşterea preţurilor pentru curent şi gaze ar putea forţa multe companii să-şi închidă porţile. Mulţi oameni, inclusiv români, s-ar putea trezi şomeri.
Citeşte şi: Peste 250.000 de companii s-au închis în Marea Britanie. Criza a distrus întreprinderile mici
În aceste condiţii, directorul FMI, Kristalina Georgieva, a îndemnat săptămâna trecută guvernele statelor să aplice doar măsuri fiscale „responsabile”, nu să accelereze inflaţia.
„Este esenţial să fie evitate facilităţile fiscale generalizate, deoarece dacă sunt aplicate la o scară largă, accelerarea cererii va face mai greu să fie contracarată inflaţia. Cu alte cuvinte, în timp ce politicile monetare apasă frâna, nu trebuie să existe politici fiscale care să apese acceleraţia, deoarece cursa va deveni foarte dură şi periculoasă”, a transmis directorul FMI.
Citeşte şi: Criza gazelor s-ar putea agrava în Europa în 2023, după folosirea rezervelor în iarnă. Petrolul s-a scumpit