Veşti proaste pentru românii cu credite. Aceştia vor plăti rate mai mari, după ce valoarea IRCC a ajuns vineri la 4,06%.
BNR a publicat vineri, 30 septembrie 2022, noua valoare a IRCC trimestrial, ea fiind calculată la 4,06%, în creștere de la 2,65% pe an. Acesta este un record absolut pentru IRCC de la intrarea în vigoare, în mai 2019. La acea vreme IRCC a avut un nivel de 2,36%, dar a scăzut treptat până la valoarea minimă de 1,08% în noiembrie 2021.
IRCC este zilnic și trimestrial, cel trimestrial fiind folosit la creditele acordate clienților după mai 2019 – atunci când a înlocuit ROBOR la 3 luni. IRCC zilnic se calculează de BNR în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară, potrivit digi24.
La nivel de zi, IRCC a, înregistrat și el creșteri în ultimele luni, odată cu ROBOR la 3 luni. Astfel, în trimestrul al doilea, aprilie-iunie, IRCC zilnic a avut o valoare minimă de 2,16% și o valoare maximă de 5,16%. IRCC trimestrial, cel folosit la credite, se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.
Noua valoare este publicată de BNR în ultima zi lucrătoare a trimestrului. Astfel, astăzi, în ultima zi a celui de-al treilea trimestru, este publicat IRCC aferent trimestrului II din 2022.
Potrivit Economica.net, aproximativ 450.000 de români au credite cu indicele de referintă IRCC.