Veşti proaste pentru şoferi. Mai mult decât atât, aceştia avertizează că scumpirea carburanţilor se va simţi în tot ce cumpărăm: legume, fructe, carne, pâine, pentru că transportul influenţează mult preţurile finale.
Un plin de benzină este mai scump acum faţă de luna trecută cu aproape 5 lei. Pentru benzina premium, preţul a sărit de 6 lei, dar şi cealaltă se apropie de pragul de 6 lei.
„După cum se ştie, creşterea preţului la carburant duce la creşterea preţului de producţie şi, implicit, la transport, ceea ce va înseamnă o creştere a preţului la produsul final.
În ce priveşte motorina, ieri s-a alimentat în Bulgaria, preţul era de 4,97, comparativ cu cel de la noi, unde motorina este 5,45-5,50 lei litrul”, a declarat, miercuri, Viorel Boşoi, transportator.”, a declarat transportatorul Viorel Boşoi, pentru Antena 3.
De altfel, preţurile la produsele alimentare a crescut în aprilie pentru a 11-a lună consecutiv, ajungând la cel mai ridicat nivel din mai 2014, pe fondul avansului preţurilor la zahăr.
Preţurile la cereale au înregistrat o creştere de 26% faţă de perioada similară din 2020, iar preţul zahărului a crescut cu 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna aprilie, indicele global a crescut până la 120,9 puncte, de la o valoare de 118,9 puncte în februarie (o cifră revizuită uşor în sus faţă de valoarea iniţială de 118,5 puncte). Noile estimări indică în acest sezon o creştere a producţiei de grâu şi de porumb, a anunţat organizaţia cu sediul la Roma. De asemenea, preţurile la cereale au înregistrat o creştere cu 1,2% faţă de luna martie, şi de 26% faţă de perioada similară din 2020.
Preţurile la alimente înregistrează cea mai lungă perioadă de creştere din ultimul deceniu, pe fondul valului de achiziţii al Chinei şi al livrărilor limitate pentru mai multe produse de bază, ceea ce riscă să accelereze inflaţia.