Vești teribile pentru persoanele care primesc ajutor social. Adio bani!

Nici să fii asistat social nu mai e ce a fost, mai ales după ce Guvernul a pus ochii pe banii celor care primesc fără să ofere. Coaliția a cerut să fie verificate la sânge toate cheltuielile sociale pe care le are statul român, pentru a aduce bani la buget.
Filip Stan
05 nov. 2023, 12:47
Vești teribile pentru persoanele care primesc ajutor social. Adio bani!
Vești teribile pentru persoanele care primesc ajutor social. Adio bani!

Asistații social au motive de îngrijorare. Cele peste 800.000 de persoane care primesc ajutor social vor fi controlați la sânge pentru a se vedea dacă într-adevăr au probleme ce nu le dau voie să muncească.

Citește și: Acte și documente necesare pentru Ajutor Social 2023. Vezi cine poate beneficia de tichete sociale

Asistații social, în pericol de a nu mai primi bani de la stat

În ultima ședință a coaliției a fost analizată problema dosarelor sociale, fiind știut faptul că multe persoane primesc bani de la stat, deși nu au probleme de sănătate și pot munci. Guvernanții spun că nu toate aceste dosare sunt justificate și vor fi verificate unul câte unul. Controalele vor fi extinse la nivelul întregii țări în vederea recuperării banilor și aducerea lor la bugetul de stat, și așa deficitar.

În momentul de față, în România, există aproximativ 850.000 de persoane ce primesc ajutor social, vorbind despre persoane cu handicap, însoțitori ai persoanelor cu handicap, persoane fără venit sau persoane ce suferă de afecțiuni ce nu le dau voie să muncească. În perioada urmatoare va fi facută o verificare a tuturor acestor dosare.

Totuși, numărul asistaților social din zonele rurale a scăzut, însă nu suficient pentru a se simți la bugetul de stat. Problema apare atunci când se constată că mulți dintre cei care primesc bani pentru stat degeaba pot lucra, de fapt. De exemplu, în localitățile Topalu, Peștera și Mihai Viteazu sunt peste 25 de asistați sociali, dintre care cel puțin șase sunt apți de muncă.

Conform legislației în vigoare, există persoane care pot primi ajutor social, dar acestea trebuie să îndeplinească anumite criterii pentru a se încadra. Este vorba despre persoane care au împlinit vârsta de 65 de ani, dar nu au dosarele complete pentru pensionare, mame cu copii cu vârsta până în șapte ani sau cu probleme grave de sănătate.

Aceste categorii nu trebuie să presteze ore în folosul comunității pentru a primi ajutorul. Mai există o categorie, care este aptă de muncă și care pentru a primi ajutorul social, în cuantum de 170 de lei pe lună pentru o persoană, trebuie să muncească. Legea 416/2001 care reglementează asistații social a suferit schimbări de-a lungul timpului, dar nu majore. În anexa acestui act normativ este stipulat faptul că persoanele care dețin 2.000 de metri de teren intravilan sau două hectare de teren agricol, nu mai beneficiază de ajutor social. Ca exemplu, în localitatea Bărăganu sunt doar șase asistați social și toți sunt persoane cu vârsta peste 65 de ani, la o populație de aproape 2.500 de locuitori. În Fântânele sunt doar două persoane care primesc ajutorul social și ambele au depășit vârsta de 65 de ani.

„Nu sunt de acord cu ajutorul social. Există totuși situații în care unele persoane ar trebui să beneficieze deoarece chiar dacă familia deține 2.000 de metri intravilan, acolo pot locui mai multe familii și pământul se împarte la numărul acestora, iar pe cele două hectare de pământ cât poți cultiva ca să trăiești tot anul”, a declarat pentru Replica, Ion Adrian Roșu, primarul localității Fântânele.

În Topalu, cu o populație de 1.500 de locuitori, există 31 de dosare, dintre care 28 sunt ale persoanelor apte de muncă.

„Avem 31 de dosare, dintre care 28 sunt persoane apte de muncă, iar dintre acestea 14 nu trebuie să facă ore în folosul comunității”, a declarat Constantin Baltă, primarul localității Topalu, pentru aceeași sursă.

Și în localitatea Siliștea, care are 1.500 de locuitori, sunt 16 asistați social, dintre care șase sunt apți de muncă. Cei care pot munci trebuie să se înregistreze în baza de date a Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Constanța ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

„Trebuie să se înregistreze în baza de date a Agenției ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, apoi primesc o adeverință  pe Legea Asistenței Sociale cu care se prezintă la AJPIS și depun un dosar. În cazul în care persoanelor apte li se găsește un loc de muncă și aceștia îl refuză, se face o adresă către primăria din localitatea unde aparține pentru a i se tăia plata”, a explicat Adelina Vlad purtător de cuvânt al Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Constanța.

Citește și: Se dau 428 de lei pentru bătrânii amărâți din România. Când se depun cererile pentru noul ajutor social

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!