Astfel, ROBOR la trei luni a crescut joi şi a ajuns la cea mai mare valoare din vara anului 2013 şi până acum. Indicele ROBOR la trei luni este 4,60%, faţă de 4,59%, mai exact cea mai ridicată valoare din 8 iulie 2013 şi până acum, notează Economica.net.
ROBOR la şase luni a rămas la 4,68%, acelaşi nivel cu cel din şedinţa precedentă când a atins cea mai mare valoare din 2 august 2013 şi până acum.
Potrivit specialiştilor, ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte de BNR în fiecare zi ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională. Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat.
Citeşte şi: Gazprom analizează variante de oprire a exporturilor de gaze către Europa
Ce efecte are creşterea ROBOR asupra împrumuturilor contractate de români? De exemplu, pentru un credit de 250.000 de lei, obţinut pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară a crescut cu aproape 300 de lei faţă de acum 3 luni şi cu aproape 500 de lei faţă de acum un an.
Vin veşti proaste şi pentru persoanele care au credite calculate în funcţie de IRCC. Potrivit indicelui publicat trimestrial de BNR, IRCC, dobânda de referinţă pentru credite, a urcat la de la 1,17% la 1,86%.
BNR anunţă că a majorat dobânda de politică monetară la 2,5%, în condiţiile în care inflaţia oficială, calculată pentru luna februarie, era deja de 8,53%, estimările fiind de creştere.
Dobânzile au început să crească puternic după creşterea inflaţiei şi războiul din Ucraina. Indicele publicat trimestrial de BNR arată că IRCC, dobânda de referinţă pentru credite, a urcat la de la 1,17% la 1,86%. Acesta este primul pas dintr-o creştere mai mare care va urma în următoarele trimestre.
Citeşte şi: Cresc ratele la bănci. Veşti proaste pentru românii cu credite