Potrivit datelor OPCOM (operatorul bursei de energie din România), centralizate de Capital, preţul mediu de pe PZU(Piaţa de Ziua Următoare) a fost de 134 de lei/MWh, în perioada ianuarie – iulie 2016, faţă de 151 de lei/MWh, în aceeaşi perioadă a anului trecut. Scăderea preţului energiei pe burse se înscrie într-un trend multianual, pentru că, în 2014, preţul mediu al PZU, pentru primul trimestru, depăşea 160 de lei.
Chiar şi piaţa PCCB, a contractelor bilaterale pe termen lung, înregistrează ieftiniri. Astfel, 2016 faţă de 2015, aduce o ieftinire de 3 lei/MWh (2%), la 157 de lei/MWh, de la 160 de lei/MWh.
Cea mai brutală ieftinire lunară, an la an, de pe PZU o întâlnim în februarie – 28% şi în iulie – 26%. În toate celelalte luni, mai puţin ianuarie şi aprilie, s-au constatat de asemenea, ieftiniri, chiar dacă mai mici. Ieftinirea curentului a adus cu sine creşterea numărului de tranzacţii. Astfel, în primele şapte luni din 2015, se tranzacţionaseră pe PZU 11,3 milioane de MWh. Cantitatea tranazacţionată a urcat la 12,44 milioane de MWh în primele şapte luni din 2016.
Trei factori principali au condus la această ieftinire: în primul rând, cuplarea pieţei din România cu cele din Ungaria, Slovaci şi Cehia, începând din noiembrie 2014. De la acest moment, preţul curentului din România a început să scadă, pentru că energia migrează de la piaţa ieftină la cea scumpă. „Practic, cuplarea pieţelor a eliminat de la tranzacţionare energia scumpă. În fiecare dintre cele patru ţări cuplate, se va tranzacţiona cea mai ieftină energie, lucru care pune presiune pe scăderea generalizată a preţurilor”, ne explică Octavian Lohan, directorul Dispecerului Energetic Naţional şi director – adjunct la Transelectrica, compania care administrează OPCOM.
Un al doilea factor îl reprezintă ponderea tot mai mare în structura de producţie de energie din România a regenerabilelor. În acest moment, capacitate totală de producţie în sectorului regenerabilelor a atins 5.000 de MW, de la 4.000 de MW la începutul lui 2015, cât trei centrale nucleare de la Cernavodă. Or, regenerabilele produc cea mai ieftină energie, pentru că toţi consumatorii români o suvbenţionează, prin sistemul certificatelor verzi.
Citeşte mai mult pe capital.ro.