Toamna, vedetele se întrec în rețete de zacuscă, gogoșari și dulceață. Veta Biriș a dezvăluit, recent, care este preparatul pe care ea îl face în fiecare an.
În vârstă de 75 de ani, Veta este una dintre cele mai apreciate interprete de muzică populară din România. Recent, aceasta și-a surprins fanii, dezvăluind o rețetă unică de zacuscă. Preparatul ei poate fi folosit și ca garnitură, dar poate fi folosit și în timpul postului.
Recent, cunoscuta intepretă de muzică populară a dezvăluit pentru Wowbiz rețeta ei unică pentru zacuscă. Mai mult, vedeta a scos din sertar mai multe fotografii de colecție. Veta a recunoscut că nu a mai mâncat zacuscă la fel de bună ca a ei niciodată și că musafirii care o gustă nu o uită prea ușor.
„Este o zacuscă specială. Se poate folosi și ține locul pentru garnitură, dacă este o zi de post se poate mânca cu pâine, se poate mânca în loc de murături. Este foarte bună. Cine a venit la mine în casă și a gustat, deși inițial voiau să încerce gogoșarul, când gustau vânăta, acolo rămânea gogoșarul și mâncau doar vinete. Eu nu am mai întâlnit la nimeni, dar este o rețetă foarte bună”, a mărturisit vedeta.
Rețeta vedetei nu este una simplă, dar gospodinele desăvârșite vor reuși să facă garnitura ideală. Iată cum se prepară:
„La cantitate ne trebuie: 30 de gogoșari, 12 – 22 de vinete și ulei cât trebuie pentru prăjit. Vinetele le preparăm primele. Se spală vinetele cu coajă, se șterg și se taie felii cu o lățime cam de un deget. Le punem sare și le lăsăm să se scurgă cam jumătate de oră. Mai apoi se tapotează în prosop curat, se șterg și le punem la prăjit în ulei până când se înmoaie. Apoi se scot și se lasă la răcit”, a explicat interpreta de muzică populară.
După ce vinetele sunt gara, se trece la gogoșari, iar pentru aceștia, cântăreața de muzică populară a dezvăluit pas cu pas ingredientele și modul de preparare.
„Gogoșarii se spală și apoi se taie în patru felii. Dacă sunt gogoșari mai mici, atunci în tăiem în două bucăți. Într-o oală de 2 litri se pun două căni de apă, oțet, foi de dafini, piper boabe și zahăr după gust. Când conținutul începe să fiarbă se bagă gogoșarul pe rând, se lasă la fiert până se înmoaie, iar apoi se scoate și se lasă la răcit”, a adăugat artista.
După ce gogoșarii sunt gata, este timpul pentru prepararea sosului cu care se umple fiecare borcan în parte.
„Pentru sos avem nevoie de 3-4 pahare mari din zeama în care am opărit gogoșarii, zahăr după gust, piper boabe. Se fierbe 15 – 20 de minute și apoi se lasă la răcit. Totul se așează apoi în borcane de aproximativ 800 de grame. Se pune un rând de vinete, un rând de gogoșari până la gura borcanului. După ce am umplut toate borcanele se pune sosul. În fiecare borcan se pune un vârf de cuțit de sare, se leagă foarte bine și apoi se fierb borcanele, timp de 20 de minute”, a mai explicat artista.