„Este clar că discutăm despre salariul minim pentru anul 2012, ceea ce înseamnă intrarea în vigoare după 1 ianuarie 2012, şi noi considerăm că în cursul săptămânii viitoare putem să aprobăm această hotărâre de Guvern, pentru că am parcurs toate etapele de consultare, a fost transmisă şi la CES, am consultat şi partenerii sociali„, a spus ministrul Muncii.
Sulfina Barbu a precizat că pentru stabilirea salariul minim la 700 de lei s-a luat în calcul impactul bugetar şi că o asemenea măsură va avea un impact pentru aproximativ 125.000 de salariaţi din sectorul bugetar şi pentru 665.000 de salariaţi din sectorul concurenţial, conform datelor de la inspecţia muncii.
Ministrul Muncii a declarat că vor exista sancţiuni pentru angajatorii care nu respectă nivelul salariului minim, verificările fiind făcute de Inspecţia Muncii.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina a declarat, vineri, la Comisiile de buget-finanţe, că la construcţia proiectulului de buget de stat pe 2012 s-a avut în vedere salariul minim de economie de 700 de lei, parlamentarii opoziţiei acuzând că se încalcă legea.
Deputatul PSD Viorel Ştefan a arătat că se încalcă legea deoarece proiectul de buget trebuie să fie construit pe normele legale în vigoare şi nu există o normă privind salariul minim de 700 lei.
Salariul de bază nu poate fi inferior nivelului salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, ceea ce înseamnă că niciun angajat nu poate câştiga în 2012 mai puţin de 700 de lei lunar.
Angajatorii care nu respectă această prevedere pot fi sancţionaţi cu amendă între 1.000 şi 2.000 lei, constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii fiind făcută de Ministerul Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă judeţene şi cel al municipiului Bucureşti.
Proiectul de hotărâre este în dezbatere publică până în 17 decembrie.