Directiva se află în dezbaterea instituţiilor europene şi va transfera distribuitorilor sau furnizorilor de energie o parte din obligaţiile naţionale de eficienţă energetică. Totodată, directiva va cuprinde şi posibilitatea includerii în sistemul de obligaţii a cerinţelor cu scop social.
De exemplu, o soluţie pentru eficientizarea consumului de gaze la o şcoală ar putea fi construirea unui centrale termice mai performante. Investiţia ar fi făcută de furnizorul de gaze, care ulterior îşi va recupea banii prin tarif.
Operatorii sistemelor de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale vor realiza anual o economie de energie de minimum 0,5% din volumul energiei distribuite în anul precedent, se arată în proiect.
La elaborarea proiectului, ANRE a luat în calcul atât angajamentul Guvernului faţă de UE de reducere cu 20% a consumului de energie la nivelul anului 2020, cât şi iminenta creştere a preţurilor energiei şi gazelor, din cauza obligaţiilor impuse României de FMI.
Fondul Monetar Internaţional a cerut Executivului să prezinte un calendar etapizat de liberalizare a preţurilor electricităţii şi gazelor naturale până în 2013 în cazul companiilor şi din 2013 în 2015 în cazul populaţiei.