Potrivit experților de la universitatea americană, zilnic luăm pe talpa pantofilor milioane de bacterii. Se pare că pe 40 la sută din încălțămintea analizată de ei era prezent microbul Clostridium difficile, o bacterie ucigașă, extrem de rezistentă la antibiotice. Acest tip de bacterie provoacă boli în urma cărora fie pacientul se recuperează foarte greu sau în urma cărora organele pod ceda și intervine decesul. Acest tip de bacterie este întâlnită în toaletele publice sau chiar ale locului de muncă, pe tejhegelele barurilor, pe mese, podea sau chiar în spitale. Faptul că mergem pe stradă sau că atingem o clanță este un pericol de a duce acasă acest tip de bacterie. Inițial, microbul Clostridium difficile provoacă o diaree puternică, dar poate provoca și febră puternică și stări de greață.
Statisticile date de Ministerul Sănătăţii indică faptul că în 2013 microbul care a împânzit spitalele din ţară a provocat 8.500 de îmbolnăviri. De asemenea, pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică există un document care indică faptul că riscul de deces, doar pentru cazurile înregistrate la Institutul „Matei Balş”, în perioada 2011-2012, a fost de 6%-10%, iar riscul de recidivă, de 25%, potrivit unica.ro.
Cum vă puteţi apăra de C.D.
Cel mai sănătos lucru pe care îl puteți face este să vă spălaţi foarte bine pe mâini cu apă caldă şi cu săpun. Ala fierbinte omoară mcirobii, la fel și săpunul. Dacă mergeți în vizită la un pacient internat cu clostridium difficile purtați echipament de protecție care constă în halat, mănuși și mască de protecție. De asemenea, dacă o persoană urmează tratamentul la domiciliu, dezinfectați totul.
Citeşte şi
Mai mult, dacă obișnuiți să uitați să nu vă descălțați la ușă, este bine să vă și dezobșnuiți, dacă țineți la starea dumneavoastră de sănătate.
Pantofii mai poartă pe talpă mulți alți microbi, din cauza mizeriei de pe stradă sau din locurile pe care le frecventați zi de zi, de la fecale de pasăre, animale de companie, gumă de mestecat, fluide, resturi de frunze, etc. Germenii pot trăi pe pantofii voștri zile chiar săptămâni la rând.
Cercetătorii au mai descoperit pe pantofi E.Coli sau Klebsiella pneumoniae.