Sondajul arată că jumătate dintre cetăţeni au o opinie formată cu privire la cu cine vor vota. Dintre aceştia, 55% preferă USL, iar PDL obține 18 procente din preferințele de vot ale respondenților. Pe locul trei, cu 9%, se află Partidul Poporului Dan Diaconescu. Cel de-al patrulea partid care ar trece de pragul electoral este UDMR, cu 7%.
Doar 32% dintre respondenţi dau un răspuns concret la o întrebare deschisă privind intenția de vot pentru președinte. Pe primele locuri se află singurii candidaţi anunţaţi, Crin Antonescu cu 31% şi Dan Diaconescu cu 14%. Crin Antonescu atrage doar o treime din voturile potențiale ale USL (27% preferințe de vot USL, iar Crin Antonescu 10% – raportând la total eșantion). În același timp, nici un membru PDL nu este menţionat spontan de mai mult de 1% dintre cei chestionaţi.
În Bucureşti, ponderea celor care resping hotărât participarea la alegeri și au un dezinteres ridicat față de viața politică este dublă față de media națională – aproape o treime dintre bucureşteni spun că nu vor vota.
Profiluri de alegători
USL este preferată în mai mare măsură de persoanele afectate de criză, dar şi de persoanele cu venituri medii. De asemenea, are o poziţie mai bună între persoanele cu studii superioare decât între cele cu studii medii sau scăzute.
Persoanele cu venituri mari sunt semnificativ mai înclinate să voteze cu partidul de guvernământ, la fel şi persoanele care nu au fost direct afectate de criza economică.
Partidul lui Dan Diaconescu este susţinut de persoane de peste 55 de ani și are succes cu precădere în rândul persoanelor cu educaţie scăzută şi cu venituri mai mici.
Analiza a folosit datele unui sondaj de opinie reprezentativ pentru populaţia României în vârstă de cel puţin 18 ani, pe un eşantion de 1200 de persoane în vârstă de cel puţin 18 ani. Marja de eroare a sondajului este de +/- 2,7%, la un nivel de încredere de 95%. Culegerea datelor s-a realizat în perioada 6-19 noiembrie 2011, de către The Gallup Organization România.