Perioada dintre 30 si 39 de ani reprezinta apogeul farmecului feminin. Si tot acum este bine sa iti insusesti o serie de obiceiuri benefice pentru sanatatea ta pe termen lung, ca o investitie pentru un viitor lipsit de boli si neplaceri in plan fizic. Iata cele mai frecvente 6 greseli privitoare la sanatatea ta pe care le poti face:
Pe masura ce imbatranim, metabolismul incetineste, din diverse motive, inclusiv hormonale, genetice sau legate de dieta iar depozitele de grasime din organism cresc treptat dupa varsta de 30 de ani, avand tendinta de a se depune la nivel abdominal. Incetinirea metabolismului nu este atat de accentuata imediat dupa 30 de ani, dar daca nu profiti acum de timp pentru a-l accelera, kilogramele se vor aduna de-a lungul anilor. Ce poti sa faci? in primul rand, schimbari in ceea ce priveste dieta: peste 70% sa fie reprezentata de fructe si legume, redu la maximum mancarurile procesate, si include proteine slabe (peste, pui), nuci si alte alimente bogate in omega-3. Alaturi de schimbarile dietei, antrenamentul de forta este cel mai potrivit, intrucat arde caloriile, creste masa musculara si activeaza pe termen lung metabolismul.
2. Nu te gandesti la masa musculara
Dupa 30 de ani, chiar daca sunt activi si in forma, oamenii incep sa piarda din masa musculara. Persoanele inactive pierd aproximativ 5% din masa musculara in fiecare decada, incepand cu varsta de 30 de ani. Desi exercitiile aerobice si-au dovedit efectul benefic cu privire la sanatatea cardiovasculara si scaderea riscului de Alzheimer sau a anumitor forme de cancer, in ceea ce priveste mentinerea masei musculare, antrenamentul de forta este cel indicat pentru femeile trecute de 30 de ani. Acesta creeaza micro-fisuri la nivelul tesutului muscular, care il stimuleaza sa se refaca si sa se tonifice.
Cand vine vorba de fertilitate, varsta reprezinta cel mai important factor care o influenteaza. Cu cat inaintezi in varsta, cu atat este mai greu sa concepi. Incepand cu 32 de ani are loc un declin gradual, pana in jur de 37 de ani, moment in care scaderea devine mai abrupta. In general, femeile nu vor sa inteleaga acest declin al fertilitatii si amana sa devina mame, crezand ca au tot timpul din lume, ignorand sau nestiind faptul ca varful fertilitatii este intre 20 si 30 de ani. Nu este imposibil sa ramai gravida, sansele de a concepe in decurs de un an, in prima parte a varstei de 30+ sunt undeva la 75%, scazand la 65% inspre 40 de ani. Cu toate ca exista motive intemeiate pentru care amani pana dupa 30 de ani sa devii mama, este nevoie sa fii constienta si sa te educi cu privire la evolutia (involutia…) fertilitatii.
Citeşte mai multpe kudika.ro