Vezi cum pot fi transformate gândurile în mişcare pentru cei paralizaţi

O nouă tehnologie care permite realizarea unei legături între creier și un computer, transformând gândurile în mișcare, i-a permis unui tânăr din California care are picioarele paralizate în urma unui accident în care i-a fost secționată măduva spinării, să meargă din nou, conform unui material publicat miercuri de Reuters.
Filip Stan
24 sept. 2015, 12:51
Vezi cum pot fi transformate gândurile în mişcare pentru cei paralizaţi

Primii pași șovăitori ai tânărului în vârstă de 28 de ani au fost înregistrați în cadrul unui studiu preliminar publicat de revista britanică Journal of NeuroEngineering and Rehabilitation și pot fi văzuți și pe YouTube.

Tânărul, care a rămas paralizat în urma unui accident de motocicletă, a putut să meargă din nou datorită unui sistem care îi permite creierului să-și trimită comenzile direct prin intermediul unui program de calculator către electrozii plasați pe genunchii pacientului, activând musculatura picioarelor, fără ca informațiile respective să mai treacă prin măduva spinării, notează Agerpres.

Cercetătorii de la Universitatea California din Irvine sunt de părere că succesul acestui experiment deschide o nouă eră pentru persoanele paralizate în urma unor accidente la nivelul măduvei spinării, oferindu-le posibilitatea să-și redobândească măcar parțial mobilitatea.

Dr. An Do, co-autor al studiului care însoțește acest experiment, a precizat că vor mai trece destui ani până la apariția pe piața medicală a unor astfel de aplicații clinice pentru că experimentul desfășurat la UC Irvine trebuie să fie repetat și pe alți pacienți, iar tehnologia trebuie perfecționată.

Citeşte şi Cât de periculos este consumul de JUNK FOOD

Acest studiu demonstrează că este posibilă „reluarea mersului controlat de creier la persoanele cu măduva spinării complet secționată”, conform coordonatorului acestui experiment, inginerul biomedical Zoran Nenadic.

Pașii reușiți de subiectul acestui experiment, Adam Fritz, par modești pe înregistrare, însă această reușită este extraordinar de importantă pentru medicină. Fritz s-a deplasat pe o distanță de aproape 4 metri, iar greutatea corpului a fost susținută și cu ajutorul unui ham special și a unui cadru. Atașarea hamului a fost necesară pentru că pacientul nu-și poate simți picioarele.

Acest studiu, care a început la aproape 5 ani după ce Fritz a devenit paraplegic, a inclus luni de pregătire mentală în care pacientul s-a gândit la mers pentru a produce undele cerebrale necesare deplasării. Aceste semnale au fost interceptate prin intermediul unei electroencefalograme (EEG) și au fost transmise unui calculator unde au fost procesate printr-un program special care izolează semnalele legate doar de mișcarea picioarelor și le transformă în semnale menite să stimuleze musculatura de la picioare a pacientului.

În continuare cercetătorii doresc să dezvolte această tehnologie, miniaturizând componenta EEG suficient pentru a putea fi implantată în craniul pacientului pentru a recepționa mai clar semnalele neurale. De asemenea, ei doresc să obțină și un feed-back în cadrul acestui sistem, de la senzorii din picioarele pacientului înapoi la creier.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Colosul energetic care va apărea în România. Lucrările de construcție sunt în desfășurare: “Proiect de importanță națională”
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Andreea Bănică, momente de tensiune. A ajuns cu mâna în ghips
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Reședința lui Donald Trump de la Mar-a-Lago, redenumită în glumă de internauți ‘Kremlin Headquarters’
MediaFlux
TRAGEDIE în ROMÂNIA! A murit pe PÂRTIA de SKI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe