O familie de castori a construit sisteme de canale și baraje într-o zonă protejată de lângă Praga și a economisit astfel 1,2 milioane de euro.
Animalele au construit sisteme de canale și baraje exact în zona unde autoritățile pregăteau un proiect similar, anunță Agenția cehă pentru conservarea naturii.
Zona Brdy, declarată arie protejată în 2015, trebuia să fie transformată într-o zonă umedă pentru a reduce sedimentarea și scurgerea apelor acide care puneau în pericol populația de raci din râul Klabava. Însă înainte ca autoritățile să înceapă lucrările, castorii au preluat inițiativa, potrivit Agerpres.
„Castorii au construit o zonă umedă cu bazine și canale pe o suprafață aproape dublă față de planul nostru inițial”, explică Bohumil Fiser de la Agenția cehă de conservare a naturii. Mai mult, animalele au construit cel puțin patru baraje în jurul iazurilor, exact unde ecologiștii intenționau să intervină.
Prezența castorilor în zonă este considerată benefică pe termen lung, deoarece aceștia ajută la prevenirea inundațiilor, îmbunătățesc calitatea apei și contribuie la creșterea biodiversității. Fiind o zonă protejată, departe de terenuri agricole, specialiștii estimează că nu vor exista conflicte cu castorii în următorii zece ani.
Proiectul data din 2018 și a primit avizul de începere a construcțiilor, dar a fost întârziat din cauza discuțiilor ce au vizat acel teren.
„Nu preconizăm niciun conflict cu castorii în următorii 10 ani”
Oficialii cehi nu au contat pe castori, animale cunoscute pentru faptul că protejează împotriva inundațiilor, ameliorează calitatea apei și contribuie la creșterea biodiversității.
„Castorii au construit o zonă umedă cu bazine și canale și au făcut acest lucru pe o suprafață aproape de două ori mai mare decât cea prevăzută de noi”, a dezvăluit Bohumil Fiser.
Apoi, animalele s-au mutat într-un șanț din jurul iazurilor în care ecologiștii doreau să construiască mici baraje pentru a permite apei să se scurgă și au construit cel puțin patru baraje cu dinții lor.
Veste excelentă pentru proprietarii de animale de companie din România. Investiţie semnificativă
„Tocmai începusem să purtăm discuții cu compania de apă și cu compania forestieră care dețin terenul”, a adăugat Bohumil Fiser.
Acțiunea castorilor a permis o economie de aproximativ 1,19 milioane de euro. „Este vorba despre un serviciu complet, castorii sunt absolut fantastici și, atunci când se află acolo, ei nu strică nimic și fac o muncă remarcabilă”, a precizat oficialul ceh.
În plus, ei continuă să construiască și, întrucât terenul este protejat și nu se află la îndemâna agricultorilor, există garanția că „pentru următorii zece ani, nu preconizăm niciun conflict cu castorii în ceea ce privește utilizarea zonei”, a transmis Bohumil Fiser.