În urmă cu trei ani, Neda Soltani era o profesoară de literatură engleză la Universitatea din Teheran, Iran. Dar viaţa ei absolut obişnuită a fost dată complet peste cap şi realmente distrusă de un eveniment cu care nu a avut nicio legătură, dar cu care a ajuns să fie conectată din cauza unei confuzii create de mass-media.
„Duceam o viaţă normală şi dintr-o dată m-am transformat într-o persoană care trebuia să fugă din ţara ei. Totul în mai puţin de două săptămâni„, spune Neda Soltani, care a trăit un adevărat coşmar înainte de a pleca din Iran.
Totul i s-a tras de la faptul că o fotografie de pe profilul său de Facebook a fost folosită greşit de mass-media pentru a reflecta un incident produs în 2009, când o tânără de 26 de ani şi-a pierdut viaţa în timpul unor proteste la Teheran. Victima era Neda Agha-Soltan şi a devenit imaginea mişcării de protest iraniene. Doar că imaginea propriu-zisă folosită nu a fost a ei, ci a Nedei Soltani. Şi asta pentru că, reflectând evenimentul, presa a folosit o poză luată de pe Facebook.
Poza Nedei Soltani era peste tot în mass-media, alături de fotografiile de la locul în care Neda Agha-Soltani fusese ucisă. Dorind să facă lumină, profesoara de engleză le-a scris tuturor celor care o căutaseră pe Facebook şi pe e-mail, inclusiv jurnaliştilor, că totul este o confuzie şi că nu ea este adevărata victimă. Dacă unii oameni au înţeles, iar câţiva bloggeri au făcut rectificarea necesară, mass-media a ignorat total mesajul ei şi a continuat să-i folosească imaginea. Lucrurile nu s-au schimbat nici când familia Agha-Soltan a dat publicităţii imaginile reale cu Neda lor. „Au reacţionat destul de târziu, erau răvăşiţi. Cred că a durat vreo 48 de ore, timp suficient pentru ca imaginea mea să intre în conştiinţa tuturor drept cea a martirei, iar fotografia mea continua să fie folosită de media, de mişcarea de opoziţie şi de toată lumea alături de imaginile cu adevărata eroină împuşcată„, povesteşte acum Neda Soltani, care din cauza acelei confuzii a trebuit să renunţe la toată viaţa ei şi să o ia de la capăt în străinătate.
„Când îmi vedeam figura alături de imaginile cu moartea Nedei Agha-Soltan, când vedeam lumea demonstrând cu fotografia mea în mână, era ca şi cum asistam la propria mea înmormântare„, spune Neda. Iar coşmarul era abia la început. Autorităţile au încercat să o folosească pentru a crea impresia că tot scandalul cu uciderea tinerei era creat artificial de SUA, UE şi Marea Britanie. Însă tânăra profesoară a refuzat să intre în jocul lor. „Atunci s-au orientat împotriva mea, iar lucrurile deveniseră foarte complicate. Mulţi prieteni şi colegi au considerat că legătura cu mine le-ar putea face rău şi s-au îndepărtat. La fel şi iubitul meu. Nu-mi venea să cred că o simplă fotografie îmi ruinase viaţa. Agenţii au venit apoi şi m-au luat de acasă, m-au acuzat de trădarea intereselor ţării, că puneam în pericol siguranţa statului, că eram un spion CIA. Voiau să semnez o mărturisire, dar ştiam că asta ar fi fost echivalent cu pedeapsa cu moartea. Apoi, prietenii care îmi rămăseseră m-au ajutat să fug din ţară. Am mituit un ofiţer de securitate de la aeroport şi am fugit. Am plătit 11.000 de euro. Am plecat în Turcia, apoi în Grecia şi Germania, unde am ajuns într-o tabără de refugiaţi până la analizarea solicitării de azil politic„, şi-a continuat Neda Soltani povestea.
Privind în urmă la cele întâmplate, profesoara este şi acum furioasă pe mass-media pentru că nu a corectat lucrurile: „M-au pus cu bună ştiinţă într-un pericol uriaş, iar eu nu voi mai fi niciodată la fel. Încă sufăr de depresie şi am coşmaruri. Dar voi lupta pentru o viaţă nouă şi bună„.