Viaţa după COVID. Mihaela s-a îmbolnăvit de COVID la sfârşitul anului trecut. De atunci, femeia în vârstă de 46 de ani are nevoie de oxigen pentru a putea respira.
Mihaela nu este străină de spitalele din ţară şi din străinătate. În 2014 a făcut un transplant de plămâni care s-a dovedit a fi un succes. De atunci, timp de 7 ani, nu a mai avut nevoie de oxigen și a dus o viață activă. Totul s-a schimbat după ce s-a infectat cu virusul SARS-CoV-2.
„Nu oboseam, mergem normal. Urcam 3-4 etaje. Acum parcă s-a năruit totul, cu COVID-ul ăsta”, spune Mihaela, potrivit greatnews.ro.
Femeia în vârstă de 46 de ani povesteşte cum a început coşmarul COVID.
„Două-trei zile nu am avut miros, dar n-am dat importanță, că starea era bună. Nu aveam altceva. Și dup-aia dintr-o dată m-am făcut fleașcă de transpirație, am transpirat în vreo 3-4 rânduri și începusem să respir mai greu. Și m-am gândit nu-i a bună, tre’ să ajung la spital că ceva se întâmplă. Și am mers aici la Zimnicea la Urgență, mi-a făcut testul și-am ieșit pozitivă.”, povesteşte Mihaela-
Starea de sănătate a început să se agraveze, astfel că femeia şi-a sunat medicul de la Spitalul Marius Nasta din Bucureşti.
„Știind că sunt cu transplant mi-a zis ‘Vino cât poți de repede că deja ți-am rezervat un pat’. Și am ajuns pe 29 decembrie la București și pe 31 decembrie m-a mutat la ATI pentru că mi-era din ce în ce mai rău, nu mai puteam. Am stat 2 săptămâni în TIR-ul ăla cu mască CPAP, dup-aia m-a mutat pe ATI-ul dinăuntru încă două săptămâni cu o mască mai ușoară, dup-aia m-a dat pe narine.”, mai povesteşte femeia.
Starea de sănătate a început să evolueze spre bine, iar în a doua jumătate a lunii februarie a fost mutată într-un salon de pe secţia COVID. După ce testul i-a ieşit negativ, Mihaela a fost mutată în secţia de pneumologie. Acolo şi-a dat seama că nu mai poate să meargă.
„Mi s-au atrofiat mușchii, dacă am stat o lună blană. Oboseala tot persista. Am stat numai în pat. Și am slăbit. Pentru că eu aveam 78 de kilograme și am slăbit 17 kilograme.”, povesteşte femeia.
Şi-a comandat de pe internet un cadru de care să se sprijine şi a început să facă nşte exerciţii fizice menite să o ajute să îşi revină.
„A venit un fizioterapeut la mine câteva zile, de m-a luat așa la marginea patului și dup-aia n-a mai venit. Că trebuia să meargă și la cei din ATI și în cazul ăsta chiar nu avea omul cum să se descurce cu toată lumea.”, a mai spus Mihaela.
A fost externată pe 28 februarie şi a fost sfătuită să facă exerciţii şi acasă
„M-a dat acasă la oxigen, mi-a zis c-o să dureze recuperarea.”, a mai povestit femeia de 46 de ani.
Mihaela a început să facă exercițiile pe care le știa de la Viena.
„Și culcată, și în picioare, și cu un baston, și cu bandă elastică. Pentru că dacă am slăbit și mi s-au atrofiat și mușchii, aici la mâini, la bicepși s-au lăsat ca la o femeie bătrână și acum trebuie să-i fac la loc. Și la picioare la fel, la gambe, la fel îmi atârnă dacă nu mai am mușchi.”, a declarat Mihaela pentru sursa citata mai sus.
În urmă cu aproximativ două săptămâni, Mihaela a ajuns din nou la spital. Medicii i-au spus că nu îi pot drena aerul din plămâni deoarece în cazul ei este riscant.
Cel mai bine este să aștepte să se absoarbă aerul, se se retragă singur.
„Și am stat numai la oxigen. Mi-a dat codeină, ca să nu tușesc. Și într-un final m-a externat. Mi-au zis acuma să stau cuminte la pat, nici cel mai mic efort să nu-l mai fac, pur și simplu repaus total. Dacă fac exerciții se mărește bula aia de aer și iar urcă spre torace, și iar mă astupă, și iar ajung în spital.”, povesteşte Mihaela.
Mai mult, după infectarea cu COVID, Mihaela a dezvoltat și diabet de tip 2. Până acum nu avut niciodată probleme cu glicemia.