Nu de puține ori, locatarii observă că un vecin de bloc a scos pe holul etajului o canapea veche sau un televizor defect de care, evident, nu mai are nevoie. Sau chiuveta spartă pe care tocmai a înlocuit-o. Sau ditamai dulapul pe care oricum nu l-ar lua nimeni să-l ducă acasă.
Astfel de obiecte abandonate în spațiile comune creează un disconfort pentru locatari, iar în timp se transformă în depozite de praf, insecte, rozătoare și chiar bacterii. Mai mult, depozitarea obiectelor pe hol poate avea urmări grave, întrucât ocupă căile de acces, evacuare şi intervenţie. Din aceste motive, aruncarea sau abandonarea oricăror obiecte în spațiile comune din bloc este interzisă și se sancționează.
Pentru sancționarea vecinilor indisciplinați din acest punct de vedere, se recomandă chemarea Poliției Locale. O altă variantă este o sesizare la Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență sau compartimentul de relații cu asociațiile de proprietari din cadrul primăriei, notează evz.ro.
Potrivit articolului 14 din Legea 230/2007, proprietarul este obligat să mențină proprietatea sa individuală, apartament sau spațiu cu altă destinație decât aceea de locuință, în stare bună, pe propria cheltuială. Niciun proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalți proprietari din bloc.
Totodată, este interzisă blocarea căilor de acces, evacuare şi intervenţie cu materiale ce reduc lăţimea şi înălţimea liberă de circulaţie stabilită, conform normelor generale de apărare împotriva incendiilor. ”În casele scărilor, pe coridoare sau pe alte căi de evacuare ale clădirilor se interzice amenajarea boxelor ori locurilor de lucru, depozitarea materialelor, mobilierului sau obiectelor, (…) care ar putea împiedica evacuarea persoanelor şi bunurilor, precum şi accesul personalului de intervenţie”, se mai arată în lege.
Prin urmare, nu se permite depozitarea pe căile de evacuare a obiectelor care diminuează gabaritul acestor sau care pot afecta evacuarea (de exemplu: biciclete, cărucioare, mobilă, frigidere, ghivece de flori etc.).
Încălcarea acestor norme de conviețuire la bloc duce la amenzi ce pot varia între 500 și 3.000 de lei.