Nimănui nu-i plac musafirii nepoftiți. La bloc însă, există situații în care proprietarii, fie că vor sau nu vor, trebuie să permită accesul anumitor persoane (trei la număr) în apartament sau în garsonieră.
Astfel, președintele asociației de proprietari sau un membru al comitetului executiv, însoțit de administator și de o persoană ”calificată în realizarea lucrărilor de construcții/reparații”, are dreptul legal să intre în orice apartament sau garsonieră, atunci când ”este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală”, se arată în Legea 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor.
Accesul în apartament al celor trei persoane menționate se face însă în baza unui preaviz de cinci zile dat proprietarului de comitetul executiv al asociației de proprietari.
În cazuri de urgență, termenul preavizului poate fi și de doar 24 de ore, prevede aceeași lege.
În același context, legea precizează că proprietarul, dacă suferă un prejudiciu în urma lucrărilor, va fi despăgubit de către asociația de proprietari, din fondul de reparații. ”În cazul în care prejudiciul este cauzat de către executantul lucrărilor de intervenție, persoană fizică/juridică, despăgubirea va fi recuperată de la acesta, în condițiile legii”, se mai precizează în lege.
Tot la capitolul despăgubiri, legea prevede că în situația în care, pe parcursul executării lucrărilor de intervenție, se afectează în orice mod proprietatea individuală, cheltuielile necesare pentru aducerea la starea tehnică inițială a acestora sunt suportate de asociație, banii respectivi fiind recuperați de la firma care a făcut lucrările.
Cei care se opun accesului în propria locuință riscă sancțiuni severe, atât de ordin civil, cât și penal. ”În cazul în care proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa, (…) acesta răspunde civil și penal, după caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectați”, se arată în Legea 196/2018.
Astfel, refuzul de a permite accesul în locuință este contravenție și se sancționează cu amendă între 500 și 3.000 de lei!