Viaţa la bloc îţi poate aduce amenzi de 1.000 – 40.000 de lei. Regula care te lasă fără bani de Sărbători

Viaţa la bloc are beneficii multiple, dar atrage după sine şi multe obligaţii legate de comunitate, iar legislaţia, fie că vorbim de cea generală, fie de cea locală, este extrem de dură cu cei care aplică legea junglei.
Filip Stan
30 sept. 2024, 18:49
Viaţa la bloc îţi poate aduce amenzi de 1.000 - 40.000 de lei. Regula care te lasă fără bani de Sărbători
Nu uita să faci asta înainte să vină frigul! Poţi primi o amendă de 6.000 de lei!

Cei care locuiesc la bloc și nu respectă regulile privind colectarea și gestionarea deșeurilor riscă amenzi și sancțiuni, conform legislației în vigoare din România.

Regulile legate de depozitarea molozului rezultat din construcții sunt clare, cel puțin pe hârtie, dar puțini le respectă. Persoanele care abandonează materiale de construcții pe domeniul public riscă amenzi de până la 1000 de lei. Mulți preferă să plătească amenda decât transportul deșeurilor la o rampă costurile sunt cu mult mai mari.

Cei care aruncă materiale de construcții unde este interzis riscă amenzi între 500 – 1000 lei. Și cei care fac mizerie pe scara blocului riscă amenzi mari. Problema este că firmele de profil care efectuează contra-cost transportul materialelor de construcții au prețuri prea mari. Costul este de 1000 – 2000 de lei/tonă, în condițiile în care amenda contravențională, dacă este achitată în termen de 15 zile, este de doar 500 de lei.

Ce sunt obligaţi să facă românii care locuiesc la bloc dacă au aragaz. S-a dat lege, iar amenzile ajung la 4.000 de lei

Aceste amenzi pot fi impuse de autoritățile locale, de Poliția Locală sau de Gărzii de Mediu, în funcție de gravitate și tipul încălcării. Iată câteva aspecte importante legate de amenzi pentru nerespectarea regulilor privind deșeurile:

Conform legislației, cetățenii au obligația de a separa deșeurile în diferite categorii (hârtie/carton, plastic, metal, sticlă și deșeuri menajere) pentru a permite reciclarea. În cazul nerespectării acestor obligații, amenzile variază între: 500 și 1.000 lei pentru persoanele fizice și 20.000 și 40.000 lei pentru persoanele juridice.

Aruncarea deșeurilor pe spații publice sau în alte locuri decât cele destinate colectării deșeurilor este sancționată. Amenda pentru aruncarea neconformă a deșeurilor este de 1.000 până la 2.500 lei pentru persoane fizice și 20.000 până la 40.000 lei pentru persoane juridice.

Citeşte şi: Care e cel mai sigur etaj din bloc în cazul unui cutremur. Sunt șanse mai mari de supraviețuire

Astfel, dacă ai o firmă care funcționează într-un bloc și nu respecți regulile de colectare ai de plătit o amendă șid e 8.000 euro.

Deteriorarea containerelor de colectare selectivă sau vandalizarea acestora este sancționată cu amenzi de: 200 până la 1.000 lei pentru persoane fizice și până la 20.000 lei pentru persoane juridice.

În HCL 34/2019, din Ploieşti, de exemplu, la anexa Contravenții și sancțiuni, Capitolul I, alin 1, se precizează faptul că „abandonarea sau depozitarea deșeurilor din construcții, deșeuri rezultate din tăierea vegetației pe domeniul public, precum și în repientele de colectare deșeuri municipale și pe platformele gospodărești” constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 1000 – 2000 de lei pentru persoanele fizice și de 2000 – 2500 de lei pentru persoanele juridice.

La Capitolul II, alin 1, din HCL 34/2019, în schimb, se precizează faptul că se sancționează „abandonarea de deșeuri menajere și asimilabile acestora, resturi vegetale, resturi de materiale din construcții, electrocasnice și mobilier scos din uz pe domeniul public”.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care se găsește cea mai veche fabrică din țară. Uzina e departe de strălucirea de altădată și are dificultăți financiare
Capital.ro
Reguli noi pentru gunoi. Devine obligatoriu de la 1 Mai. Rezidenții trebuie să obțină un card de la primărie
Playtech.ro
Cum a fost fotografiat Ilie Bolojan la înmormântarea Papei Francisc! Imaginile vorbesc de la sine, a fost surprins...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colțul de rai ascuns din România. O comoară neprețuită de care puțini știu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor a murit. Este doliu în televiziune. A cucerit milioane de telespectatori
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte