Viața la bloc, mai scumpă decât este necesar. Ce plătești, mai exact, la întreținere. Costurile nejustificate despre care mulți români nu știu

Dacă stai la bloc și plătești întreținere, trebuie să știi și pentru ce scoți bani din buzunar, mai exact. Costul la întreținere este format din contribuții calculate pe numărul de persoane și nu numai. Vezi mai jos.
Filip Stan
14 apr. 2024, 12:26
Viața la bloc, mai scumpă decât este necesar. Ce plătești, mai exact, la întreținere. Costurile nejustificate despre care mulți români nu știu

Costul la întreținere este format din contribuții calculate pe număr de persoane și contribuții pentru suprafața utilă, denumite și cota parte de proprietate. Din totalul facturilor, primele cheltuieli scăzute sunt datoriile la asociație.

Citește și Amenzi de până la 10.000 de lei pentru locatarii blocurilor, daca nu respecta regulile de bază. Ce trebuie să evite românii

Potrivit articolului 36, alineatul 1 din HG 400, în cazul în care în blocul în care locuiești se desfășoară orice activitate comercială, precum un cabinet de avocatură sau frizerie, atunci „administratorul este obligat ca înainte de defalcarea pe persoane și apartamente a sumelor adunate din facturi să scadă din acestea cheltuielile convenite de adunarea generala a locatarilor cu proprietarii spațiilor comerciale. Apoi, sumele ramase se împart pe număr de persoane sau cotă parte de proprietate”.

Dacă nu știai, adunarea generală este cea care hotărăște dacă persoanele care locuiesc la etajul 1, parter sau demisol trebuie să plătească pentru lift.

Astfel că, ridicarea gunoiului, vidanjare și deratizarea se împarte pe număr de persoane. Costul curentului electric consumat pe scara blocului, în boxe sau alte spatii comune sau consumat de hidrofoarele din subsol, se împarte tot la numărul de locatari.

Dacă la scara blocului sau la branșament nu există contoare pentru apă caldă/ rece, nu se va ține cont de contoarele de măsurare din apartamente.

Conform articolului 38, alineatul 2, consumul se determină în sistem pausal.

Atunci când nu toate apartamentele sunt prevăzute cu aparate de măsură, adunarea generală are rolul de a stabili citirea consumurilor, repartizarea cheltuielilor și modalitățile de plată.

De altfel, costul apei și al gazului nu este unul fix, deoarece diferă de la o lună la alta.

Cota parte din proprietate reprezintă raportul suprafeței totale utile a locuinței, față de totalul suprafeței utile a tuturor locuințelor din condominiu, iar aceste cheltuieli sunt cele care țin de lucrările de întreținere, reparații, consolidări, încălzirea spațiilor comune, potrivit Fanatik.ro.

Pe lângă cele menționate anterior, mai sunt incluse și costurile pentru consumul de apă și canalizare, pentru salariile personalului și produsele consumabile.

Cheltuielile acoperite de fondul de reparații

Fondul de reparații este o componentă importantă a facturii de întreținere pentru proprietarii de apartamente. Cheltuielile care sunt acoperite de fondul de reparații includ:

  • reparații ale clădirii și ale infrastructurii comune, cum ar fi acoperișul, fațada și lifturile
  • reparații la conducte și rețelele de apă și canalizare
  • achiziționarea și înlocuirea echipamentelor comune, cum ar fi interfonul, camerele de supraveghere și sistemele de securitate
  • întreținerea și curățarea spațiilor comune, cum ar fi scările, holurile și curtea
  • costurile cu asigurarea clădirii și a infrastructurii comune
  • înlocuirea și repararea ferestrelor, ușilor și a altor elemente ale clădirii.

Ce reprezintă cheltuielile comune

Cheltuielile comune includ costuri pentru întreținerea și reparația elementelor care sunt utilizate de toți proprietarii de apartamente. Acestea includ, costurile pentru:

  • întreținerea clădirii și a spațiilor comune, cum ar fi scările, holurile și curtea, așadar curățenie și salubritate
  • utilități comune, cum ar fi apa și energia electrică utilizată în holuri, ascensoare și alte spații comune
  • întreținerea și reparația sistemelor comune, cum ar fi interfonul, camerele de supraveghere și sistemele de securitate.
  • cheltuielile individuale includ costurile pentru întreținerea și reparația elementelor care sunt utilizate doar de proprietarii de apartamente

Citește și Provocările vieții la bloc. Cum vrea o clujeancă să scape de vecini. „Obligați-i să zidească ușa să nu mai poată ieși”

Acestea includ utilitățile specifice apartamentului, cum ar fi apa, căldura și energia electrică, reparații ale ferestrelor, ușilor și a altor elemente specifice ale apartamentului, îmbunătățiri ale apartamentului, cum ar fi renovările și modificările personalizate.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!