Conviețuirea la bloc înseamnă, printre multe altele, și să nu creezi disconfort celorlalți locatari la capitolul… mirosuri.
Legea este foarte clară din acest punct de vedere și prevede sancțiuni pentru cei care, prin ce fac, îi deranjează pe ceilalți din punct de vedere olfactiv.
Un prim lucru interzis în spațiile comune din bloc este fumatul. Astfel, nu ai voie să fumezi pe holuri, în lift sau în oricare spațiu comun al blocului. Cine încalcă această prevedere legală riscă o amendă de 500 de lei. În cazul companiilor cu sediul sau punct de lucru la bloc, sancțiunea este mult mai mare: amendă de până la 15.000 de lei.
Fumatul la bloc este permis doar în zonele special amenajate în exteriorul clării, notează adevarul. Respectivele spații trebuie bine delimitate și să nu afecteze în niciun fel locatarii. Orice incursiune în cartiere arată însă că, în prezent, puține asociații de proprietari au amenajat astfel de spații în exteriorul blocului.
Amenzi riscă și cei care gătesc cu ușa deschisă, deranjând astfel vecinii cu mirosuri puternice de mâncare. Și această prevedere legală se aplică atât în cazul locatarilor persoane fizice, cât și în cel al firmelor.
Conform legii, disconfortul olfactiv este definit ca fiind ”efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populației și a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naționale, europene și internaționale în vigoare”.
În privința acțiunilor ce au ca efect poluarea, sancțiunile prevăzute de lege sunt mult mai aspre decât în cazul fumatului. Astfel, persoanele fizice riscă amenzi de până la 30.000 de lei, iar firmele, de până la 80.000 de lei. Conform sursei citate, pot fi sancționate inclusiv firmele care dețin rampe de gunoi, incineratoare sau crescătorii de animale, dacă activitatea pe care o desfășoară produce mirosuri puternice și deranjante pentru comunitate.