Papa Francisc s-a născut pe 17 decembrie 1936 în Buenos Aires, Argentina, fiind cel mai mare dintre cei cinci copii ai unei familii de imigranți. Tatăl său, Mario, a fost contabil, imigrant italian, pe când mama sa, Regina Sivori, a fost o casnică născută în Buenos Aires, cu origini piemonteze. Familia tatălui Suveranului Pontif a părăsit Italia în 1929, pentru a scăpa de dictatura fascist a lui Benito Mussolini.
Papa Francisc a simțit fiorii dragostei înainte de a alege calea preoției
Mai întâi, Papa Francisc a obținut o diplomă de tehnician chimist, după care a ales calea preoției, intrând în seminarul diecezan.
Pe 11 martie 1958, el a intrat în noviciat în Societatea lui Isus (Ordinul Iezuit). Și-a completat studiile umaniste în Chile, iar în 1963, după ce s-a întors în Argentina, și-a susținut licența în filozofie la Colegiul San José din San Miguel.
Ulterior, între 1964 și 1965, Papa Francisc a fost profesor de literatură și psihologie la colegiul Inmaculada din Santa Fé, iar în 1966 a predat aceleași discipline la Colegiul del Salvador din Buenos Aires. Din 1967 până în 1970, el a studiat teologia și a susținut licența tot la Colegiul San José.
Pe 13 decembrie 1969, Papa Francisc a fost hirotonit preot de Arhiepiscopul Ramón José Castellano. A continuat pregătirea între anii 1970 și 1971 în Spania, iar pe 22 aprilie 1973 a făcut profesiunea solemnă la iezuiți. Revenit în Argentina, a fost maestru de novici în San Miguel, profesor la facultatea de teologie, consilier al Provinciei Societății lui Isus și rector la Colegiu.
Asta nu înainte ca în viața lui să se fi ivit o cumpănă. La vârsta de 12 ani, Papa Francisc s-ar fi îndrăgostit de o fată din cartierul în care locuia el. Suveranul Pontif i-ar fi spus acesteia: „Dacă nu mă voi căsători cu tine, mă voi face preot”.
Mai târziu, pe 31 iulie 1973, Papa Francisc a fost numit provincial al iezuiților din Argentina. Șase ani mai târziu, și-a reluat munca în domeniul universitar, iar între anii 1980 și 1986, a fost din nou rector la Colegiul San José, pe lângă munca de paroh în San Miguel. În martie 1986, a mers în Germania ca să-și finalizeze teza de doctorat; apoi, superiorii l-au trimis la Colegiul del Salvador din Buenos Aires și, ulterior, la biserica iezuiților din orașul Cordoba, ca director spiritual și confesor.
La moartea Cardinalului Quarracino, Papa Francisc a devenit succesorul său ca arhiepiscop. Apoi, în Consistoriul din 21 februarie 2001, Papa Ioan Paul al II-lea l-a făcut cardinal. El a profitat de ocazie și i-a invitat pe credincioșii din Argentina să nu meargă la Roma pentru ceremonia primirii beretei de cardinal, ci să doneze banii de călătorie săracilor.
Ca Arhiepiscop de Buenos Aires – dieceză cu peste trei milioane de locuitori – Papa Francisc a realizat un proiect misionar centrat pe comuniune și evanghelizare. Planul avea patru obiective principale: comunități deschise și fraterne; laici informați cu roluri de conducere; evanghelizare adresată tuturor locuitorilor orașului; asistență oferită săracilor și bolnavilor. I-a invitat pe preoți și laici să conlucreze.
Mergea cu metroul și autobuzul și mânca cu oamenii săraci
În acea perioadă, el obişnuia să iasă deseori noaptea pentru a vorbi şi mânca cu oamenii săraci.
Tot în acele vremuri, Papa Francisc mergea des cu metroul, însă prefera autobuzul pentru că putea să privească afară.
De altfel, un moment inedit al Papei Francisc a fost și cel în care a făcut o vizită surpriză la cafeteria din Vatican, pentru a mânca alături de muncitori.
Pe când era episcop de Buenos Aires, obişnuia să spele picioarele oamenilor în închisori, spitale şi ale celor săraci şi defavorizaţi în Joia Mare – într-un ritual care aminteşte de umilinţa Fiului lui Dumnezeu în faţa apostolilor în seara dinaintea crucificării sale, ritual pe care îl respectă şi în prezent.
1. Jorje Mario Bergoglio s-a născut pe 17 Decembrie, în Buenos Aires, Argentina şi mai are patru fraţi;