Familii lipsite de posibilităţi, ai căror copii sunt încă sugari, copii părăsiţi de părinţi, bătrâni care dorm în stradă, îngenunchiaţi de greutăţile vieţii, toţi aceştia fac parte din realitatea zilelor noastre.
Printre zidurile gri ale Bucureştiului se ascund oameni care nu au avut parte de copilărie, oameni care nu ştiu să scrie, oameni care nu înţeleg cursul valutar, dar şi intelectuali cărora viaţa le-a jucat o festă. Au trăit pe picior mare ani de zile, au avut case şi maşini şi un statut social înalt, dar la un moment dat au pierdut tot şi nu au mai avut puterea să o ia de la capăt.
„Sunt atâtea categorii de oameni printre cei care trăiesc pe străzii. Trebuie să nu uităm că şi ei sunt oameni. Fiecare are trecutul lui. Nu e bine să judeci pentru că nu ştii niciodată prin ce a trecut celălalt, ce l-a împins să ia hotărârea respectivă, ce fel de personalitate are. Fiecare om e unic în felul lui, fiecare are nevoile lui şi problemele lui. Dacă nu poţi să ajuţi, nu judeca. Unul din zece are studii superioare. Chiar dacă mulţi nu spun. Sunt sute de oameni cu studii superioare pe străzi”, spune Alina Neagu, asistent social Samusocial din Romania.
ROMÂNIATV.NET vă prezintă câteva poveşti ale unor oameni cu studii superioare, care din diverse cauze au ajuns să trăiască, să doarmă pe străzile Capitalei. Nu le vom dezvălui însă identitatea.
Viaţa, o ruletă rusească
Un intelectual desăvârşit a ajuns pe stradă pentru că a avut încredere într-o femeie. A vrut să aibă o familie şi a primit-o în casa lui. Nu după mult timp, s-a dovedit cea mai mare greşeală. I-a călcat pragul cu o valiză în mână şi a plecat cu toate bunurile lui. L-a lăsat şi fără casă.
Mereu i-a plăcut să înveţe, să cunoască. A lucrat patru ani în navigaţie fluvială, ca pilot. A citit mult, fiind pasionat de fizică, matematică, astronomie, chimie şi psihanaliză. A făcut cursuri de contabilitate şi a ţinut evidenţa contabilă pentru 15 societăţi comerciale, timp de 20 de ani. În copilărie a fost diagnosticat cu o boală a oaselor, care cu timpul s-a agravat. A slăbit mult şi se deplasează cu dificultate. Ca să nu mai doarmă în stradă, o persoană i-a dat voie să se instaleze într-un garaj în Rahova pe care l-a amenajat atât cât s-a putut pentru a arăta ca un cămin. Bărbatul administrează un site. Din pensia lui de 300 de lei şi din banii câştigaţi pentru administrarea site-ului, bărbatul abia îşi asigură hrana şi medicamentaţia.
Femeia care vorbeşte patru limbi străine a lucrat la Ambasada Turciei, a fost contabilă şi traducătoare. Vorbeşte turcă, arabă, engleză şi franceză. Un şoc i-a fi schimbat viaţa. Femeia are acum grave probleme psihice şi locuieşte în stradă.
Ofiţer de armată. A divorţat de nevastă, iar cu puţinii bani câştigaţi de pe apartament a vrut să reconstruiască locuinţa părinţilor, casa bătrânească. Mai avea nevoie de bani şi s-a gândit să ia un împrumut. A fost păcălit însă de nişte indivizi şi a pierdut casa. Acum doarme în parc, la Politehnică, şi reuşeşte să supravieţuiască din banii pe care îi câştigă din pet-urile adunate de pe stradă.
Ofiţer de securitate, sub cerul liber, pe străzile Bucureştiului. După ce a terminat Academia de Poliţie a fost detaşat prin Arad. Acolo s-a căsătorit. A vrut să se întoarcă în localitatea natală şi pentru că soţia nu l-a urmat, au ajuns la divorţ. După toate necazurile sale, a mai primit o lovitură. Cât timp a fost plecat, tatăl lui s-a recăsătorit şi a pierdut casa pe care o avea în Ploieşti. Astfel, ofiţerul a rămas fără soţie, fără casă şi fără un loc de muncă. Copleşit de probleme, a căzut în patima alcoolui.
Fost ofiţer de marină şi fost profesor de matematică, acum locuieşte într-o baracă. Declinul bărbatului a început după ce la Marină s-a schimbat sistemul şi au fost instituite noi reguli. Nu a acceptat schimbarea şi a renunţat la întreaga lui carieră. S-a mutat la catedră unde a predat matematica. Era căsătorit şi avea un băiat, dar schimbările din viaţa lui şi neînţelegerile zilnice au dus la un divorţ. Pentru că nu vroia ca băiatul lui să stea prin case străine, a renunţat la tot, i-a lăsat pe ei în casă şi a plecat. Atunci viaţa a luat o altă întorsătură. A ajuns să trăiască mai întâi într-o casă închiriată, apoi şi-a pierdut locul de muncă ajungând astfel sub cerul liber. Acum ştie că fiul său a reuşit în viaţă, că este medic la Spitalul Carol Davila din Bucureşti, dar nu vrea să cerşească mila lui.
A fost inginer la Fabrica de Avioane Băneasa, dar din cauza femeilor, a alcoolului şi a vieţii dezorganizate a ajuns pe stradă. A pierdut două apartamente, serviciul, firma, tot ce a avut. A avut patru soţii şi multă mândrie. În plus, bărbatul a jucat şi fotbal la Rapid. De 8 ani doarme pe unde apucă, pe străzi, prin cămine sau pe la câte un prieten. Munceşte ocazional pe unde găseşte. A fost inginer, dar a ajuns să care lăzi şi să spele pe jos.
Cândva patron al unei firme de pază, acum singur pe străzi. Este povestea unui bărbat de 52 de ani. Lucrează patru ore pe zi la două firme de curăţenie. Face curăţenie în mall-uri. A avut o viaţă aventurieră şi fiecare iubită l-a secătuit în felul ei, până nu i-a mai rămas nimic. Femeile din viaţa lui l-au aruncat în stradă.
Ofiţer de armată, 66 de ani. Lucrează de un an şi jumătate ca paznic la o fermă de porci, în Popeşti Leordeni. A avut familie, o soţie şi două fete inteligente. Ce s-a întâmplat? După ce copiii s-au făcut mari, ofiţerul a decis împreună cu soţia să se mute undeva la ţară. Le-au lăsat lor casă şi au plecat. Din păcate, după un timp, soţia l-a părăsit. Nu mai suporta să aibă lângă ea un bărbat autoritar şi gelos şi s-a întors la copii. Ofiţerul s-a văzut singur şi abandonat. Nu a mai putut plăti facturile şi la scurt timp a vândut casa. Banii s-au risipit şi el a ajuns să doarmă sub balcoanele blocurilor.
Pe străzile Bucureştiului sunt mulţi foşti sportivi de performanţă: campioni mondiali şi olimpici, boxeri, rugbyşti, halterofili, fotbalişti.
Spre exemplu, un campion olimpic la box acum doarme pe străzile Bucureştiului, într-o maşină abandonată. Povestea lui este tulburătoare. Avea tot ce-şi putea dori un om. O soţie minunată şi un copil frumos. O zi nefericită a adus DRAMA în familia lor. Într-un accident de maşină, sportivul şi-a pierdut nevasta. A fost o lovitură mult prea dură pentru el. Şi-a pierdut minţile, copilul i-a fost luat într-un centru de plasament şi el a ajuns un hoinar pe străzile Capitalei.
Oamenii fără adăpost trăiesc în condiţii precare: în stradă, în canale, case dezafectate, case părăsite, pieţe, scări de bloc, parcuri sau alte locuri ce pot fi transformate în locuri de adăpostire. „La nivel de Bucureşti sunt peste 6.000 de oameni ai străzilor, dintre care aproximativ 800 – 1.300 sunt copii şi bebeluşi. Oamenii au diferite niveluri de educaţie: de la persoane neşcolarizate până la persoane care au absolvit universităţi, masterate şi chiar au avut anumite funcţii importante în armată, poliţie. Au lucrat în anumite structuri ale statului”, a spus Alina Neagu, asistent social, Samusocial România.
Oamenii pot face donatii in bani pentru ajutorarea adultilor strazii. Contul este:
Nume client: SAMUSOCIAL din Romania
Cod IBAN: RO93BRDE441SV49929504410 BRD GSGAgentia Carol
CUI: 16050641