Ce sunt escarele şi când apar
Escara este o rană la nivelul pielii care apare în urma menţinerii corpului într-o poziţie fixă, o perioadă îndelungată. ai exact, escara se dezvoltă ca urmare a presiunii exercitate asupra pielii prin care se diminuează alimentarea cu sânge a zonei afectate, conducând la moartea ţesutului.
Prevenirea şi tratarea escarelor
În Marea Britanie, în 2010 peste 27.000 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza tratărilor incomplete sau necorespunzătoare al escarelor. Identificarea timpurie a escarelor generează o scădere a costurilor de internare şi tratament. De aceea în cadrul primei conferinţe dedicate Managementului Escarelor, organizate în Bucureşti la iniţiativa Tarus Media Health Events, reprezentanţi ai pacienţilor, medicilor şi ai farmaciştilor au vrut să aducă în atenţia publicului mai multe informaţii privind tratarea escarelor, dar şi să tragă un semnal de alarmă asupra importanţei prevenţiei şi detecţiei precoce a escarelor.
„Dacă ţinem cont de paşii recomandaţi şi încercăm pe cât posibil să prevenim apariţia escarelor prin intervenţii adecvate vom reduce costurile si resursele, de care am avea nevoie pentru îngrijirea efectivă a plăgii”, a explicat As. medical lic. Roxana Horeica, Director de Nursing, HOSPICE Casa Speranţei Braşov.
Cum prevenim apariţia escarelor?
Persoanele imobilizate la pat trebuie repoziţionate cel putin o dată la două ore. Este recomandată utilizarea pernelor din silicon sau a pernelor din spuma poliuretanică, a saltelelor speciale antiescară.
De asemenea, este necesară inspectarea şi îngrijirea pielii pacienţilor imobilizaţi. Curăţarea pielii se face periodic, cu apă şi săpun, fără a se freca pielea excesiv, iar uscarea se face prin tamponare.
În cazul persoanelor care suferă de Alzheimer, aparitia escarelor este frecventă şi nedescoperită şi netratată la timp poate afecta decisiv durata de viaţă a pacientului.