Viaţa pe Marte: Sonda Curiosity a aflat noi informaţii despre atmosfera Planetei Roşii

Sonda americană Curiosity a negat probabilitatea vieţii pe Marte, nedetectând metan - gaz care semnalează adesea activităţi biologice - în atmosfera Planetei Roşii.
Cristina Dinu
20 sept. 2013, 09:12
Viaţa pe Marte: Sonda Curiosity a aflat noi informaţii despre atmosfera Planetei Roşii

Potrivit măsurătorilor efectuate de robot, acest gaz, produs în proporţie de 95% de microbi pe Pământ, dacă există în mediul de pe Marte, nu poate reprezenta mai mult de 1,3 părţi la miliard ca volum, adică a şasea parte din nivelul estimat anterior, a precizat o echipă de cercetători într-un studiu apărut joi în revista americană Science.

De zece ani, oameni de ştiinţă au analizat tranşe de metan din atmosfera marţiană. În martie 2003 s-a măsurat un nor de metan de 19.000 t din apropierea ecuatorului planetei, însă observaţiile au fost făcute de pe Terra sau de pe aparatele de pe orbita lui Marte.

În măsura în care metanul, cea mai abundentă hidrocarbură din sistemul solar, poate fi semnul activităţilor biologice, anunţul a declanşat controverse asupra originii acestui gaz şi a trezit speranţe în privinţa vieţii pe Marte. Însă măsurătorile atmosferei efectuate de un spectrometru cu laser, foarte sensibil, de la bordul lui Curiosity (care s-a aşezat pe Marte în august 2012) nu au pus în evidenţă urme de metan, spre marea surprindere a oamenilor de ştiinţă.

„Rezultatul, foarte important, ne ajută să ne reorientăm eforturile în privinţa posibilităţii existenţei în prezent a vieţii pe Marte”, a spus Michael Meyer, coordonator ştiinţific al explorării planetei Marte la NASA.

„Acest lucru reduce posibilitatea existenţei actuale a unor microbi pe Marte care să producă metan, însă este vorba doar despre un singur tip de metabolism bacterian fiindcă ştim că pe Pământ există multe micro-organisme care nu produc metan„, a adăugat el. „Ar fi fost formidabil să găsim metan, dar suntem foarte încrezători în exactitatea măsurătorilor noastre”, a arătat şi Chris Webster de la Jet Propulsion Laboratory (NASA): „Am făcut numeroase prelevări, dar nu există urme de metan”.

Echipa care coordonează Curiosity va folosi o metodă de detectare a metanului chiar şi la nivelul de o parte la un miliard, în timp ce precedentele analize ale norilor de metan de pe Marte dădeau concentraţii de până la 45 de părţi la miliard. Chiar dacă metanul s-ar fi împrăştiat, ar exista urme depistabile, arată oamenii de ştiinţă. ‘Nu se cunoaşte niciun proces natural prin care metanul să poată dispărea rapid din atmosferă’, adaugă Sushil Atreya de la Universitatea din Michigan, coautor al lucrărilor. ‘Metanul persistă şi ar rămâne în atmosfera marţiană sute de ani’, spune el, precizând că acest gaz poate să aibă şi origine geologică sau să fie produs de degradarea materiilor organice transportate de meteoriţi.

Ajuns la ecuatorul marţian pe 6 august 2012, Curiosity, cel mai sofisticat robot de explorare cu şase roţi trimis vreodată pe altă planetă, a stabilit deja că Planeta Roşie a fost propice vieţii microbiene în trecutul ei îndepărtat. De mare interes sunt poalele muntelui Sharp datorită diferitelor straturi de sedimentare, ce ar putea permite datarea perioadelor când Marte a fost propice vieţii, arată NASA.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
El este Sergiu, tânărul de 23 de ani care a murit în accidentul tragic din Alba. Șoferul ar fi presimțit că își pierde viața | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Marin a spus adevărul despre intervențiile estetice: „Este un subiect tabu!”
Fanatik.ro
Se construiește un nou lot la autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Va facilita legătura între două județe importante și două municipii, timpul pe drum se va reduce pentru șoferi
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul a venit acum: Lider absolut
Playtech.ro
Peștele considerat cel mai toxic din lume, consumat și de români: Bogat în Omega-3 și alți nutrienți, dar o problemă numită...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Un moldovean pe fronturile din Ucraina: „Câmpurile sunt pline de cadavre de ruși, ucrainenii își riscă viața pentru a-și recupera morții”
wowbiz.ro
Violeta Bănică, declarație ȘOC despre mama sa, în direct: „În ultimul timp e foarte obraznică. Te rog frumos să te oprești”
Spynews
Dana Roba, declarații șocante despre fetițele ei, „Nu voi accepta niciodată să-l viziteze pe tatăl lor, care a vrut să mă omoare!”
Spynews
De ce nu o acceptă Narcisa pe noua iubită a lui Alberto Guță! Ar fi intrat în datorii pentru el: ”Am cheltuit tot”
Evz.ro
Alexia Eram dă din casă. Dezvăluri surprinzătoare
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Laura Vicol, adevărul despre idila cu Leo de la Strehaia! Avocata a dat cărțile pe față: „Ne iubim”
Cancan.ro
Ce umilințe a trăit Alina Sorescu alături de Alexandru Ciucu! Ce îi făcea: „Șantaj emoțional, dispreț față de…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Comisia de la Veneția, anunț despre anularea alegerilor prezidențiale din România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
stirilekanald.ro
Alin Stratan, găsit mort! Șocanta descoperire a paralizat România
substantial.ro
Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova cu un pachet destinat crizei energiei
MediaFlux
RĂSTURNARE privind FURTUL TEZAURULUI! CIOLACU a CONFIRMAT!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un tezaur românesc furat după spargerea unui zid