Viaţa sedentară a omului a început cu circa 4.000 de ani mai devreme decât se credea

Descoperirea unor carii pe dinţii scheletelor umane găsite în Maroc, ce au o vârstă cuprinsă între 13.000 şi 15.000 de ani, aduce o nouă viziune asupra istoriei prin formularea ipotezei că viaţa sedentară a omului a început probabil cu 4.000 de ani mai devreme decât se credea, relatează vineri agenţia EFE preluând un articol din revista Proceedings of the National Academy of Sciences.
Cristina Dinu
24 ian. 2014, 15:33
Viaţa sedentară a omului a început cu circa 4.000 de ani mai devreme decât se credea

Convingerea actuală generalizată este că primele zone locuite au apărut odată cu inventarea agriculturii, când omul a început să acumuleze stocuri de alimente, ceea ce i-a permis să ducă o viaţă mai sedentară.

‘Trebuie să luăm în considerare posibilitatea ca această viaţă să fi început cu mult timp înainte, iar acest lucru schimbă o parte din istoria umanităţii’, explică şeful echipei de arheologi care face săpături în grota de la Tafoghalet, în partea de nord-est a Marocului.

Până în prezent se credea că până acum 15.000 de ani, în perioada Paleoliticului Superior, când nu se dezvoltase agricultura, dieta vânătorilor se baza pe carne, un aliment care nu produce carii dentare. Abia în Neolitic, odată cu practicarea agriculturii, a început răspândirea cariilor, întrucât acestea sunt produse de consumul de alimente cu un conţinut ridicat de zahăr şi de făinoase.

Din acest motiv, echipa arheologică de la Tafoghalet a fost surprinsă când a descoperit că aproape toate cele 52 de schelete examinate prezentau carii, în cazul celor mai multe dintre ele jumătate din dinţi fiind afectaţi.

De unde au apărut aceste carii dacă alimentaţia omului se baza pe carne? Cum a fost posibil ca un vânător nomad să fie afectat de această boală bacteriană ce are nevoie de un regim alimentar constant vegetarian pe termen lung pentru a se dezvolta? Se poate ca plantele culese să fi devenit baza alimentaţiei omului, chiar înaintea afirmării agriculturii? Sunt câteva întrebări ridicate de această descoperire.

Un răspuns a venit de la Jacob Morales, specialist spaniol în arheobotanică, cel care a examinat resturile vegetale care au mai rămas în schelete şi a descoperit astfel urme de migdale şi ghinde, care conţin zahăr. Probabil că populaţia de aici era nevoită să culeagă şi să consume migdale şi ghinde tot timpul anului, inclusiv primăvara şi iarna, altfel nu ar fi putut să dezvolte atâtea carii, crede el.

Cariile descoperite la Tafoghalet, unde săpăturile arheologice au început încă din anii ’30, sunt doar o dovadă în plus a acestui presupus proces de sedentarizare, ea venind după găsirea în acelaşi loc a unor mojare folosite la sfărâmarea migdalelor şi a ghindelor. O altă dovadă a existenţei unei forme de organizare socială în respectiva zonă este şi necropola de aici, una dintre cele mai vechi din nordul Africii.

Dar deocamdată concluziile se limitează la perimetrul grotei de la Tafoghalet şi, cu toate că elementele constatate aici ar putea fi valabile pentru toată partea de nord a Africii, ele trebuie confirmate şi de alte evaluări. ‘Ceea ce nu putem afirma este că acest lucru s-a petrecut în toată lumea’, notează Morales, dar descoperirea din Maroc schimbă radical modul de abordare a arheologiei Paleoliticului.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!