”Chișinăul a optat de multă vreme pentru pace. Și, dacă cineva nu mă crede, atunci adaug faptul că Chișinăul nici nu are resurse pentru jocul de-a războiul. Nu sunt astfel de interese nici la Tiraspol, întrucât acolo există o criză economică și riscul unei explozii sociale. Cred că nu este nici în interesul Ucrainei, care are propriile probleme în estul țării”, a afirmat Osipov în interviul menționat, comentând astfel informațiile legate de un posibil conflict militar pe Nistru, cu implicarea Republicii Moldova.
În context, Victor Osipov a calificat aceste informații drept o ‘simplă retorică’ menită să distragă atenția de la problemele importante, adăugând că nici la Moscova ‘nu sunt binevenite astfel de semnale alarmante” care nu fac altceva decât să genereze o creștere artificială a tensiunilor.
UE a decis să îngheţe finanţarea pentru Republica Moldova până la formarea unui nou guvern
Oficialul moldovean a subliniat în continuare că ar trebui să se vorbească mai mult despre pace și mai puțin despre război și că negocierile în formatul ‘5+2’ (Chișinău, Tiraspol, OSCE, Rusia, Ucraina, plus UE și SUA), întrerupte în iunie 2014, ar trebui reluate cât mai curând posibil. ”Depinde de voința Tiraspolului. Negocierile pot fi reluate și mâine. Scopul negocierilor este soluționarea politică a problemei transnistrene. Important este să aibă loc aceste negocieri de pace și atunci se va vorbi mai puțin despre război”, a declarat Osipov în interviul pentru Kommersant.
În ultimele luni, pe fondul conflictului din estul separatist al Ucrainei, forțele ruse prezente în Transnistria și-au intensificat acțiunile, provocând îngrijorare la Kiev. Autoritățile ucrainene au luat măsuri sporite de securitate la granița cu Republica Moldova, pe segmentul transnistrean, de teama unei posibile invazii. De asemenea, Kievul a interzis trupelor ruse staționate în stânga Nistrului să mai tranziteze teritoriul ucrainean, iar în urma acestei decizii militarii ruși au o singură posibilitate de a ajunge în mod legal în Transnistria — prin Chișinău. Autoritățile moldovene au înăsprit însă și ele regulile de intrare pentru militarii ruși, în ultima perioadă fiind înregistrate mai multe cazuri când membri ai contingentului rus din Transnistria au fost opriți să intre în Republica Moldova, o practică pe care Moscova a calificat-o drept ‘inadmisibilă’.
Socialiştii din Republica Moldova cer interzicerea organizaţiilor care susţin unirea cu România
Vicepremierul moldovean a efectuat la sfârșitul lunii iunie o vizită la Moscova, în cadrul căreia ”părții moldovenești i s-a atras atenția asupra acțiunilor de obstrucționare, sub false pretexte, a planului de rotație a militarilor ruși care fac parte din Grupul Operativ al Trupelor Ruse și din contingentul rus aflat în componența forțelor comune de menținere a păcii”, după cum a indicat la acea dată diplomația rusă.
Rusia are aproape 2.000 de militari în Transnistria. Dintre aceștia, aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria, constituit în urmă cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS. Alți 400 de militari ruși fac parte din ‘forța de menținere a păcii’, alături de militari moldoveni și transnistreni, precizează timpul.md.