Vicepremier moldovean: Chişinăul nu are resurse pentru „jocul de-a războiul”

Chișinăul nu dispune de resurse pentru "jocul de-a războiul" și a optat întotdeauna pentru pace în ceea ce privește situația din Transnistria, a declarat vicepremierul moldovean în exercițiu Victor Osipov, responsabil pentru problema reglementării transnistrene, într-un interviu pentru cotidianul rus Kommersant.
Iulian Tudor
08 iul. 2015, 09:04
Vicepremier moldovean: Chişinăul nu are resurse pentru

”Chișinăul a optat de multă vreme pentru pace. Și, dacă cineva nu mă crede, atunci adaug faptul că Chișinăul nici nu are resurse pentru jocul de-a războiul. Nu sunt astfel de interese nici la Tiraspol, întrucât acolo există o criză economică și riscul unei explozii sociale. Cred că nu este nici în interesul Ucrainei, care are propriile probleme în estul țării”, a afirmat Osipov în interviul menționat, comentând astfel informațiile legate de un posibil conflict militar pe Nistru, cu implicarea Republicii Moldova.

În context, Victor Osipov a calificat aceste informații drept o ‘simplă retorică’ menită să distragă atenția de la problemele importante, adăugând că nici la Moscova ‘nu sunt binevenite astfel de semnale alarmante” care nu fac altceva decât să genereze o creștere artificială a tensiunilor.

UE a decis să îngheţe finanţarea pentru Republica Moldova până la formarea unui nou guvern

Oficialul moldovean a subliniat în continuare că ar trebui să se vorbească mai mult despre pace și mai puțin despre război și că negocierile în formatul ‘5+2’ (Chișinău, Tiraspol, OSCE, Rusia, Ucraina, plus UE și SUA), întrerupte în iunie 2014, ar trebui reluate cât mai curând posibil. ”Depinde de voința Tiraspolului. Negocierile pot fi reluate și mâine. Scopul negocierilor este soluționarea politică a problemei transnistrene. Important este să aibă loc aceste negocieri de pace și atunci se va vorbi mai puțin despre război”, a declarat Osipov în interviul pentru Kommersant.

În ultimele luni, pe fondul conflictului din estul separatist al Ucrainei, forțele ruse prezente în Transnistria și-au intensificat acțiunile, provocând îngrijorare la Kiev. Autoritățile ucrainene au luat măsuri sporite de securitate la granița cu Republica Moldova, pe segmentul transnistrean, de teama unei posibile invazii. De asemenea, Kievul a interzis trupelor ruse staționate în stânga Nistrului să mai tranziteze teritoriul ucrainean, iar în urma acestei decizii militarii ruși au o singură posibilitate de a ajunge în mod legal în Transnistria — prin Chișinău. Autoritățile moldovene au înăsprit însă și ele regulile de intrare pentru militarii ruși, în ultima perioadă fiind înregistrate mai multe cazuri când membri ai contingentului rus din Transnistria au fost opriți să intre în Republica Moldova, o practică pe care Moscova a calificat-o drept ‘inadmisibilă’.

Socialiştii din Republica Moldova cer interzicerea organizaţiilor care susţin unirea cu România

Vicepremierul moldovean a efectuat la sfârșitul lunii iunie o vizită la Moscova, în cadrul căreia ”părții moldovenești i s-a atras atenția asupra acțiunilor de obstrucționare, sub false pretexte, a planului de rotație a militarilor ruși care fac parte din Grupul Operativ al Trupelor Ruse și din contingentul rus aflat în componența forțelor comune de menținere a păcii”, după cum a indicat la acea dată diplomația rusă.

Rusia are aproape 2.000 de militari în Transnistria. Dintre aceștia, aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria, constituit în urmă cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS. Alți 400 de militari ruși fac parte din ‘forța de menținere a păcii’, alături de militari moldoveni și transnistreni, precizează timpul.md.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Capital.ro
Durere pentru Elena Udrea. Anunț cumplit chiar din spatele gratiilor. Alexandrov știa deja
Playtech.ro
Ce semnifică salutul „Hristos a Înviat!” și cât timp trebuie folosit după Paște
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Schimbare radicală a vremii. E vizat și Bucureștiul. Alerte noi de la ANM
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cine sunt turiștii din Italia care au murit după ce telecabina în care se aflau s-a prăbușit de la 1.500 de metri
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru proprietarii de case sau apartamente. Se achită minim 230 de lei, plus document notarial
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Salariul minim ar putea crește cu peste 1.000 de lei. Directiva care vine de la Bruxelles
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai