Declaraţiile lui Doncev vin în contextul în care mai mulţi aliaţi ai Bulgariei din NATO şi UE au luat decizia de a expulza diplomaţi ruşi, ca reacţie la atacul neurotoxic, atribuit Rusiei, ce l-a vizat pe fostul spion rus Serghei Skripal.
Spre deosebire de numeroase alte ţări europene, Bulgaria nu a luat măsura expulzării vreunui diplomat rus, ci doar a decis chemarea pentru consultări a ambasadorului Bulgariei din Rusia.
Citeşte şi: Fiica spionului Serghei Skripal, Iulia, atacată cu agent neurotoxic, a ieşit din starea critică
”Situaţia politică din Bulgaria este de aşa natură încât acest tip de decizii trebuie să fie luate doar în urma unui consens. Pentru moment, că e bine sau rău, nu există un asemenea consens”, a afirmat vicepremierul bulgar, făcând referire la discuţiile din interiorul coaliţiei guvernamentale de la Sofia privind poziţia faţă de atacul neurotoxic atribuit Rusiei.
Atât preşedintele bulgar Rumen Radev, cât şi Partidul Socialist, principala formaţiune de opoziţie din Bulgaria, insistă că sunt necesare dovezi concrete suplimentare ale implicării Rusiei în otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia.
Doncev a mai precizat că Bulgaria va aştepta raportul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice cu privire la atacul neurotoxic, adăugând că între timp Sofia va ”monitoriza situaţia atent”.