Vicepremierul face dezvăluiri: „Discuţia era să mărim cu o pătrime salariile pentru toţi bugetarii”. Ce se întâmplă cu majorarea pensiilor

Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, că salariile au crescut doar pentru sectorul medical şi cel de învăţământ, în ultimii ani.
Filip Stan
15 oct. 2022, 17:15
Vicepremierul face dezvăluiri:

Vicepremierul Kelemen Hunor (UDMR) a precizat că din 2019 a existat o hotărâre de Guvern care a stopat aplicarea legii salarizării, astfel că de atunci nu au mai crescut salariile din sectorul bugetar. Liderul UDMR a explicat că a fost o presiune în acest sens din partea primarilor, care au cerut majorări salariale, având în vedere că, potrivit legii, niciun angajat al unei primării, de exemplu, nu poate avea un salariu mai mare decât cel al unui viceprimar.

Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, că salariile au crescut doar pentru sectorul medical şi cel de învăţământ, în ultimii ani, după ce a fost întrebat de ce a fost necesară majorarea salariilor de la 1 noiembrie.

”Deci în 2019 a fost o hotărâre a Guvernului Orban prin care au oprit, au stopat aplicarea legii. Legea salarizării spunea că până în 2023-2024, în fiecare an, în sectorul public, ca să ajungi la coeficientul stabilit în lege, măresc salariile cu… şi era un procent. În 2019 Guvernul Orban a oprit chestia asta, în 2020 a dat drumul pentru două categorii din sectorul public, pentru medici şi cadre medicale şi asistenţi, mă rog, sistemul medical şi pentru profesori. Şi toţi ceilalţi au rămas în urmă”, a arătat Kelemen Hunor.

Pensii 2023. Veste bună pentru 5 milioane de români, majorarea va fi mai mare decât prevede legea

Vicepremierul a precizat că salariile sunt fixate la nivelul viceprimarului, în orice primărie. ”Acum discuţia era aşa, să mărim cu o pătrime pentru toţi bugetarii, ceea ce trebuia dat în 2020, nu în 2021-2022. Ce s-a întâmplat la primării? La primării, în autorităţile locale, salariile sunt fixate la nivelul salariului viceprimarului. Deci nu poate să aibă nimeni salariu mai mare decât un viceprimar. În comunele mici, aici, sigur, depinde de locuitori, sunt câteva categorii de UAT-uri, primarul are salariu de 4.000, 4.800, 3.600, 5.000, 5.600, 5.400 şi tot aşa, viceprimarul este sub, toţi ceilalţi sunt sub. Deci un jurist, un om care se ocupă de achiziţii, care se ocupă de proiecte de dezvoltare, nu să stea pe 2.900, pe 3.000 de lei. Şi asta era presiunea la noi”, a subliniat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a vorbit şi de o presiune din partea primarilor, pe tema salarizării. ”Nu era presiunea nici de la deputaţi, nici de la senatori, nici de la preşedinte, dar a fost o presiune de la primari şi noi am susţinut şi anul trecut, dacă vrem să avem o administraţie eficientă, trebuie să dai oamenilor posibilitatea de a câştiga după munca şi după efortul depus. Asta era ideea şi aici am mers pe această variantă. Asta nu era o urgenţă în sensul ca primarul sau viceprimarul să aibă un salariu mai mare, dar dacă noi am făcut o lege unitară de salarizare în sectorul bugetar, dacă tu creezi dezechilibre, la un moment dat nu o să mai ai niciun echilibru în sectorul bugetar. Toată povestea asta este logică, până la urmă”, a mai spus Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor: Se vor găsi bani şi pentru pensionari/ De la 1 ianuarie, conform legii, trebuie şi vom creşte pensiile

Vicepremierul Kelemen Hunor a precizat că de la 1 ianuarie vor creşte pensiile, în România, însă nu a fost stabilit foarte clar un procent. Potrivit liderului UDMR, procentul de creştere a pensiilor ar trebui să fie raportat la inflaţie.

Kelemen Hunor a subliniat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, că se vor găsi bani şi pentru majorarea pensiilor, în România.

PENSII 2023. Rareş Bogdan, despre scenariul majorării pensiilor în etape: Chiar mă deranjează dacă va veni aşa. Nu vreau să aflu de la televizor

”Se vor găsi bani şi pentru pensionari, fiind că de la 1 ianuarie, conform legii, trebuie şi vom creşte pensiile. Deci, din acest punct de vedere nu este o chestiune care, dacă faci, conform legii, că până la urmă e vorba de legea salarizării, faci împotriva celorlalţi. Este o greşeală să pui tot timpul diferite categorii sociale unii împotriva altora, pensionari împotriva angajaţilor bugetari, împotriva privaţilor, intelectuali împotriva muncitorilor. Deci astfel de chestiuni sunt total aberante şi extrem de periculoase. Putem merge din demagogie în demagogie, dar ăsta nu este un drum pe care trebuie să meargă România sau societatea din România. Distrugi orice ţesut social şi orice coerenţă socială”, a declarat Kelemen Hunor.

Întrebat dacă pensiile vor creşte de la 1 ianuarie, Kelemen Hunor a precizat că este o discuţie în acest sens. ”Este o discuţie. În acest moment nu am luat o hotărâre dacă va fi 10, 15,1. A trecut concursul, cred, şi toţi au înţeles că inflaţia trebuie acoperită şi trebuie să găsim resursele necesare. (…) Trebuie să găsim această soluţie şi trebuie să încercăm în această perioadă grea pentru toată lumea, pentru toată Europa. Nu noi am creat această perioadă şi această greutate, să protejăm oamenii. Asta încearcă să facă Guvernul şi cu energia, şi cu pensiile, şi cu toate măsurile pe care le luăm. În primul rând trebuie să prioritizezi, că nu pot să salvezi pe toţi şi trebuie să spui care sunt priorităţile tale, IMM-urile, industria alimentară, agricultura şi, bineînţeles, aşa poţi să găseşti şi resurse”, a declarat Kelemen Hunor.

Întrebat, de asemenea, care ar fi procentul cu care vor creşte pensiile, vicepremierul a explicat că nu a fost luată o deczie în acest sens. ”Nu spun procent, că nu am luat o decizie. Eu cred că trebuie să fie la procentul inflaţiei, în jur – sub – peste, în funcţie de efortul bugetar. Nu îmi cereţi să spun exact care va fi procentul, fiindcă încă nu am ajuns la faza acea de a discuta exact suma”, a spus Kelemen Hunor.

Vicepremierul a fost întrebat când va fi luată o decizie în acest sens, el explicând că în cursul lunii octombrie se va decide.

”În cursul lunii octombrie. Spre sfârşitul lunii octombrie. Da, vrem să dezbatem proiectul de buget în noiembrie în Parlament. Deci în a doua parte a lunii octombrie lucrurile vor fi mai aproape de fi clarificate”, a subliniat Kelemen Hunor.

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Greșeala banală care a costat-o pe o familie de români 150 de euro în vacanță. “A mai pățit cineva așa ceva”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care au luat permisul de conducere. Trebuie să-l ai pe mașină timp de 12 luni
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Veste pentru proprietarii din România. Vine marea surpriză
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Furtunile au făcut din nou prăpăd în țară! Grindina a băgat spaima în locuitorii din Mehedinți: „Peste tot piatră de-ţi era frică şi să stai afară că te omoară”
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Lege în România. Te duci la închisoare 30 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Prețuri astronomice pentru garsonierele din Cluj: 11 metri pătrați la aproape 50.000 de euro
MediaFlux
CREȘTE vârsta de PENSIONARE. GRAFICE din noua LEGE a pensiilor
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!