Vicepremierul Kelemen Hunor a anunţat marţi seară că sporurile ar putea fi înlocuite de premii pentru cei care fac performanţă şi sunt eficienţi.
„Urmează un proiect de lege prin care toate sporurile vor fi discutate şi marea majoritate a sporurilor vor fi anulate, fiindcă nu se poate prin ordonanţă de urgenţă. Trebuie o analiză foarte serioasă. (…) În acest an sporurile rămân în venitul de bază. (…) Marea majoritate a sporurilor trebuie să dispară şi eventual pentru ordonatorii principali de credite trebuie lăsată posibilitatea de a da premii pentru cei care au performanţă, pentru cei care au eficienţă şi atunci se poate diferenţia între oameni care îşi fac treaba aşa cum trebuie. Dar e nevoie de o analiză. Nu se poate face într-o lună de zile o asemenea analiză şi nu se poate prin ordonanţă de urgenţă”, a subliniat Kelemen Hunor.
Acesta a adăugat că a fost o discuţie lungă în coaliţie privind sporurile bugetarilor şi că este convins că de anul viitor aceste sporuri nu vor mai exista.
Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: Noi, în 30 de ani, am construit o societate absolut anormală
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, marţi, că susţine „o dezbatere raţională” privind pensiile speciale, dar că nu poate fi de acord cu pensionarea la 48-50 de ani şi cu pensii mai mari decât salariul.
„Dincolo de populism, ar trebui să purtăm o discuţie cu argumente raţionale. Ce doreşte să facă statul român cu anumite categorii profesionale, care sunt în serviciul public, au nişte restricţii, incompatibilităţi foarte serioase, cum sunt magistraţii, judecătorii şi procurorii, cum sunt militarii, indiferent dacă vorbim de armată sau de alte structuri, cum sunt politicienii, parlamentarii, primarii, care în timpul mandatului nu au voie să facă anumite lucruri şi e bine să fie aşa. Şi atunci, trebuie o discuţie foarte serioasă şi să lăsăm populismul la o parte. Ori mergem pe contributivitate pentru toată lumea, inclusiv pentru magistraţi ori, dacă statul român decide că sunt anumite domenii unde după serviciul public, luând în considerare toate restricţiile, dai peste contributivitate o anumită limită, atunci asta se poate discuta. În majoritatea statelor din lumea civilizată aşa se întâmplă”, a declarat Kelemen Hunor într-o emisiune la Realitatea Plus.
În opinia sa, trebuie pusă o limită pentru pensii, astfel încât acestea să nu fie mai mari decât salariul pe care l-a luat cel care se pensionează şi nu se poate accepta pensionarea la 48-50 de ani şi nici cumulul pensiei cu salariul la stat.
„Ce s-a întâmplat? Noi, în 30 de ani, am construit o societate absolut anormală. Şi aici suntem vinovaţi cu toţii, cei care am intrat mai târziu în politică, cei care au făcut politică de la bun început”, a subliniat vicepremierul.
Acesta a dat ca exemplu un fost ofiţer de Securitate care l-a anchetat înainte de 1989 şi care în prezent are o pensie de 25.000-30.000 de lei şi mai lucrează şi într-o primărie, de unde mai primeşte un salariu de 9.000-10.000 de lei.
„Eu susţin o dezbatere raţională. Încerc să fiu în această coaliţie şi nu numai, în Parlament, vocea raţiunii şi să spun haideţi să tratăm pe toţi cetăţenii egali”, a adăugat Kelemen Hunor.
Vicepremierul Kelemen Hunor a reiterat faptul că în 2021 se doreşte o reformă a sistemului de pensii şi o recalculare a acestora, astfel încât să nu fie nicio pensie mai mare decât indemnizaţia preşedintelui României.
Kelemen Hunor: Amânarea intrării în Spaţiul Schengen, o pierdere uriaşă din punct de vedere economic
Kelemen Hunor a declarat, marţi, că nu există argumente pentru ca România să se mai afle în afara Spaţiului Schengen, atâta timp cât îndeplineşte toate criteriile tehnice.
Vicepremierul a afirmat, într-o emisiune la Realitatea Plus, că în acest an trebuie închis Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), după care România trebuie să intre în Spaţiul Schengen.
„Noi în acest an trebuie să scăpăm, trebuie să închidem MCV-ul şi pentru acest lucru, bineînţeles, Guvernul va face toate demersurile şi va iniţia tot ce este de făcut în domeniul justiţiei în primul rând, dar nu numai, pentru a închide MCV-ul. Şi ar trebui să intrăm, tot în 2021-2022, treptat, în Spaţiul Schengen, fiindcă nu se poate accepta (…) să îndeplinim toate criteriile tehnice şi permanent să fim amânaţi cu intrarea în Spaţiul Schengen. Din punct de vedere economic e o pierdere uriaşă şi din punct de vedere hai să-i spunem, aşa, moral, este o situaţie care nu poate fi susţinută. Ai îndeplinit criteriile? Atunci trebuie să faci pasul următor”, a precizat Kelemen Hunor.
Potrivit acestuia, intrarea se poate face etapizat, mai întâi pentru accesul pe calea aerului, iar mai apoi pentru cel terestru, dar important este ca ţara noastră să intre în Spaţiul Schengen, fiindcă nu există argumente să fie în afara acestei zone.
„Sigur, frontiera externă a UE va fi frontiera României, în foarte mare parte (…), dar nu contează. Noi trebuie să apărăm graniţa externă şi să fim în Schengen. Este pentru guvernul PNL-USR-UDMR un deziderat important”, a spus Kelemen Hunor.