Şedinţa are două puncte pe ordinea de zi:
1.Prezentarea situației de securitate la nivelul Uniunii Europene și în zonele de interes strategic ale României;
2.Necesitatea asigurării instrumentarului normativ necesar structurilor din domeniul securității naționale, în vederea prevenirii și combaterii terorismului și a criminalității de mare anvergură, respectiv proiectul de lege privind reținerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de rețele publice de comunicații electronice și de furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului, proiectul de lege privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice, precum și platforma comună de monitorizare și plată on-line a amenzilor la regimul circulației pe drumurile publice.
„În conformitate cu competențele Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, în cadrul ședinței vor fi prezentate măsurile de intensificare pe linia creșterii capacității operaționale a sistemului național integrat de reacție la situații speciale de urgență pentru a asigura toate forțele și mijloacele necesare acoperirii întregului spectru de nevoi în această zonă”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Interne.
Reprezentanţii serviciilor secrete din România s-au întâlnit, joi, la Ministerul pentru Societatea Informaţională pentru a gasi soluţii la Legea Big Brother. Reuniunea a fost convocata de vicepremierul Gabriel Oprea. În primă instanță, legea a fost declarată neconstituțională de CCR.
La şedinţă au participat toţi reprezentanții instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale, dar și din domeniul comunicațiilor. Pe agenda discuţiilor au fost temele legate de reţinerea datelor generate sau prelucrate de către furnizorii de servicii de comunicaţii
„În contextul ultimelor ameninţări din Statele Membre UE şi al recentului atentat cu caracter terorist din Franţa, Ministerul pentru Societatea Informaţională convoacă astăzi, 8 ianuarie 2015, în regim de urgenţă, grupul de lucru interinstituţional pentru analiza efectelor concrete în plan naţional ale hotărârii preliminare pronunţată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene privind Directiva 2006/24/CE privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice destinate publicului şi de modificare a Directivei 2002/58/CE şi ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 440 din 8 iulie 2014”, se arată într-un comunicat la MSI.
Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat, joi, că trebuie păstrat un echilibru între drepturile omului şi secretul corespondenţei, însă prioritar este dreptul la viaţă, chiar dacă ajunge să fie îngrădit dreptul la comunicare.
„Cu siguranţă trebuie păstrat un echilibru între drepturile omului, dreptul la corespondenţă, la comunicare, de a nu te imixtiona, autoritate a statului, şi de a nu îngrădi astfel de drepturile. Dar, pe de altă parte, haideţi să spunem că şi dreptul la viaţă este tot dreptul persoanelor, este dreptul nostru, al tuturor, şi atunci, între dreptul la viaţă şi dreptul la secretul corespondenţei, bineînţeles alegem dreptul la viaţă, chiar cu diminuare sau cu îngrădirea, în limite legale bineînţeles şi cu respectarea procedurilor legale, a dreptului la corespondenţă şi comunicare”, a spus Tiberiu Niţu, după şedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii.
Procurorul general al României a subliniat faptul că, în urma incidentelor din Franţa, instituţiile statului vor avea o altă perspectivă asupra Legii „Big Brother” şi a Legii cartelelor pre-pay.
„Cred că, în actualul context, şi celelalte instituţii implicate în elaborarea actelor normative, în promulgare, în controlul asupra constituţionalităţii vor avea o opinie puţin schimbată. (…) Dacă un titular de abonament este identificat, dreptul lui nu a fost în niciun fel încălca. Atunci de ce cel care ia o cartelă preplătită ar fi ilegal să fie identificat?”, a spus Tiberiu Niţu, referitor la faptul că judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit că Legea „Big Brother” încalcă legea fundamentală.