Vicepremierul Vasile Dâncu, îmbrăcat în straie tradiţionale la parada de Ziua Costumului Popular de la Năsăud

Mii de oameni din întreg județul Bistrița-Năsăud, dar și din alte zone ale țării s-au adunat duminică, la Năsăud, pentru a participa la cea mai mare paradă a portului tradițional românesc menită să marcheze Ziua Costumului Popular.
Filip Stan
15 mai 2016, 12:43
Vicepremierul Vasile Dâncu, îmbrăcat în straie tradiţionale la parada de Ziua Costumului Popular de la Năsăud

Printre cei care s-au alăturat inițiativei și au venit îmbrăcați în costume tradiționale s-a numărat vicepremierul Vasile Dîncu, originar din Bistrița-Năsăud, care a purtat un costum specific Văii Someșului și un clop cu șapte rânduri de pene de păun.

Mă simt om, în primul rând, că în rest mă simt birocrat, politician și alte lucruri care nu țin neapărat de ființa noastră. Sunt foarte bucuros să văd că n-a murit sufletul românesc, cu toate că suntem mereu încercați de tot felul de lucruri. (…) Cred că zona noastră merită să fie patria costumului popular, este cu adevărat o insulă de românitate care nu s-a pierdut de sute de ani. Noi ne-am născut în costume populare, după aceea ne-am stricat, îmbrăcându-ne în costume de alt fel. Aceste costume sunt izvorâte din sufletul românesc și noi rămânem îmbrăcați în aceste costume atâta timp cât nu ne pierdem sufletul„, a declarat vicepremierul.

La Năsăud au mai venit îmbrăcați în costume populare deputatul Doina Pană, prefectul de Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț, președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, precum și primarii invitați la eveniment.

Nu mai puțin de 25 primării din Bistrița-Năsăud s-au implicat în organizarea celei mai mari parade dedicate costumului popular românesc, alături de Primăria Năsăud, Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” din, Consiliul Județean, Asociația „Turist în Bistrița-Năsăud”, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică și școlile din zonă. 

Manifestările au debutat duminică, la ora 12,00, cu parada costumului popular românesc, care a avut ca punct final stadionul din localitate.

Pe gazonul stadionului, participanții au format cercuri concentrice și au învățat să danseze Roata de la Runc de la maestrul coregraf Marin Barbu (Nea Mărin) și creatoarea de costume populare din comuna bistrițeană Salva, Virginia Linul. Dansurile au fost primite cu aplauze de către spectatori, care au umplut tribunele și zona din jurul stadionului.

Roata de la Runc este un joc popular vechi de sute de ani, originar din comuna bistrițeană Runcu Salvei. Primarului comunei, Anchidim Pavelea, spune că „Roata” se joacă în special la nunți și este însoțită „musai” de pahare de țuică și plăcinte cu brânză.

„Roata de la Runc se joacă la sărbători, în special la nunți. În momentul în care se servea țuica se făcea o roată, cânta muzica, striga toată lumea și în mijloc era gazda, cu cupa de jinars, cu țuica și cu vestita plăcintă cu brânză care se servea în roată. (…) Roata e un simbol de unitate”, a explicat Pavelea, pentru AGERPRES.

Manifestarea a continuat cu spectacole artistice susținute de ansamblurile invitate, dar și cu un târg al meșterilor populari.

Spynews
„Ați divorțat amândouă?”. Cum răspund Adriana și Karmen Simionescu întrebării care stă pe buzele tuturor
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Victor Ciutacu a dezvăluit de ce nu-l place pe David Popovici. Fapta care l-a înfuriat pe prezentatorul TV: ”M-a dezgustat”
Capital.ro
Dezvăluiri despre Băsescu. Fostul său rival l-a deconspirat: Asta a folosit pentru a face rău
Playtech.ro
Zodiile care câștigă o gălăgie de bani în octombrie 2024. Norocul le surâde
DailyBusiness
Se dau bani de la Guvern pentru încă 4 milioane de români! Anunțul major în România
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Spynews
Fosta logodnică a lui Adrian Minune Jr., înțepătură pentru fiul manelistului, după ce a fost acuzată de infidelitate: „Fostul ruinează acum viața altcuiva”
Spynews
Soția lui Florin Salam, mesaj cu subînțeles: „Vei realiza cât rău mi-ai făcut”. Postarea cu care Roxana Dobre și-a surprins urmăritorii / FOTO
Evz.ro
Pericolele cauciucurilor din China. Șoferii își riscă viețile și mașinile
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
Au crezut că nu le vede nimeni dar… 50 de vedete sexy cu mâna în chiloţei
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Se dau rechizite școlare gratuite pentru elevii defavorizați! Data la care începe depunerea dosarelor
Capital.ro
Mașinile care rămân garantat blocate la ITP. Vor fi reverificate la sânge de RAR
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Mariana spune că are o șopârlă în stomac: Medicii m-au trimis la...
substantial.ro
Gloria Bistriţa debutează cu victorie în Liga Campionilor împotriva CSM Bucureşti
MediaFlux
BANII au intrat deja în CONTURI! Simona Bucura-Oprescu a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...