„Am urmărit cu îngrijorare declarația dumneavoastră referitoare la prezumția de nevinovăție. (…) Această declarație a dumneavoastră scoate în evidență o gândire care se situează în afara democrației și a statului de drept și care ne aduce aminte de o altă declarație, la fel de periculoasă, făcută de un fost ministru tehnocrat al justiției, care considera drepturile românilor un lux. Este o declarație extremă, surprinzătoare chiar, care ar trebui să oblige Parlamentul României la o reacție”, afirmă Cătăniciu într-o scrisoare deschisă către președintele Iohannis.
Ea susține că șeful statului a uitat de îndatorirea stabilită prin Constituție de a veghea la respectarea Legii fundamentale „din dorința de a distruge cu orice preț coaliția de guvernare PSD-ALDE”.
„Conform acestui text, aveți obligația de a respecta principiul fundamental ridicat la rang constituțional, acela al prezumției de nevinovăție. În acest sens, articolul 23 prevede că până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de condamnare, persoana este considerată nevinovată. Dacă până acum nu ați înțeles, cred că ar trebui să știți că acesta este și motivul pentru care drepturile fundamentale și libertățile cetățenilor reprezintă esența statului de drept”, spune Cătăniciu.
Vicepreședintele ALDE susține că declarația președintelui Iohannis referitoare la prezumția de nevinovăție echivalează cu „încălcarea gravă” a Constituției.
„Domnule președinte, vă aduc aminte că ați jurat cu mâna pe Constituție că veți apăra drepturile și libertățile românilor, însă declarația dumneavoastră reprezintă un atac grav la adresa acestora, la adresa principiilor fundamentale ale statului de drept. Prezumția de nevinovăție nu este un moft, așa cum considerați dumneavoastră, ci este un drept fundamental al oricărui cetățean, un drept pe care, prin declarația dumneavoastră, cât și prin întreaga atitudine, îl călcați în picioare. Aceasta nu reprezintă o favoare pe care dumneavoastră o acordați cui doriți, ci constituie unul din principiile fundamentale ale dreptului penal, o garanție a statului de drept (pe care îl clamați în fiecare zi) și o valoare fundamentală a spațiului juridic european”, arată Steluța Cătăniciu.
Ea precizează că deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului statuează că „o încălcare a prezumției de nevinovăție poate să provină nu numai din partea unor judecători sau a unui tribunal, ci și din partea altor autorități publice”.
„Domnule președinte, constat cu tristețe că ați moștenit de la Traian Băsescu apetitul pentru lupta împotriva Parlamentului României, precum și împotriva oricărui politician care nu este ‘al dumneavoastră’. Deși v-ați obișnuit aidoma lui, să împărțiți oamenii politici din România în buni și răi—’penali’-, în accepțiunea dumneavoastră, doriți să dați uitării faptul că ați avut calitatea de suspect și învinuit, adică ‘penal’, aproape în întreaga dumneavoastră activitate politică”, susține vicepreședintele ALDE.
Cătăniciu mai arată că șeful statului, „în calitate de învinuit”, a avut trei mandate de primar, a acceptat propunerea de a fi nominalizat pentru funcția de prim-ministru și a candidat și la funcția de președinte.
„Niciun alt om politic din această țară nu a beneficiat de atâtea privilegii din partea justiției! Evident, după ce ați câștigat, ați avut grijă să-i recompensați pe cei care v-au netezit drumul. Curtea Constituțională a României avea nevoie de o judecătoare care a dovedit de-a lungul carierei că respectul pentru drepturile omului a fost o prioritate pentru dânsa. Acesta a fost motivul, în mod cert, pentru care din partea dumneavoastră, Livia Stanciu a fost desemnată judecător constituțional. Iar Parchetul General a avut nevoie de Augustin Lazăr! (…) Vă aduc aminte că în ‘România lucrului bine făcut’ sunteți singurul cetățean din această țară care nu poate fi tras la răspundere pentru nicio faptă, mai ales penală”, conchide vicepreședintele ALDE.
Un Guvern trebuie să fie format din „oameni curați”, care nu au niciun fel de probleme, a afirmat, joi, la Craiova, președintele Klaus Iohannis.
„Persoanele cu probleme penale nu au ce căuta în primul rând al funcțiilor statului, nimic împotriva persoanelor fizice, dar în politică nu funcționează prezumția de nevinovăție așa cum funcționează în justiție. Prezumția de nevinovăție funcționează pentru o persoană care merge în fața justiției, pentru un politician care merge în fața poporului contează integritatea, adică să nu fie suspectat de nimic”, a mai spus Iohannis.