Vicepreşedinte ANRE, trimis în judecată pentru luare de mită

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată sub control judiciar pe Claudiu Dumbrăveanu, fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), sub acuzaţia de luare de mită pentru atribuirea unor contracte.
Ionela Marcu
04 aug. 2014, 11:03
Vicepreşedinte ANRE, trimis în judecată pentru luare de mită

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, în acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC Electro-Alfa International la data comiterii faptelor, pentru complicitate la luare de mită, şi Florin Gugu, fost director Enel, pentru dare de mită.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în 2013, Claudiu Dumbrăveanu a pretins şi a obţinut de la Florin Gugu, în baza unei înţelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC Electro-Alfa International, respectiv atribuirea a două contracte de execuţie lucrări în valoare totală de peste 407.000 lei, în schimbul îndeplinirii unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie, 2 şi 3 octombrie 2013 a unor intervenţii, în virtutea funcţiei, pentru avantajarea intereselor Enel, şi anume: micşorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%; majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50%; informarea Enel despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual de control.

Vicepreşedintele ANRE şi un director de la Enel rămân în libertate sub control judiciar

‘În prima jumătate a anului 2013, Dumbrăveanu, având o funcţie de decizie în ANRE, respectiv vicepreşedinte şi membru în Comitetul de reglementare, a pus în vedere lui Florin Gugu, director Enel, că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, Enel Distribuţie Muntenia este pasibilă de sancţiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Cu această ocazie, el a condiţionat micşorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3% (reprezentând o economie pentru Enel de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC Electro-Alfa International SRL, aparţinând unui apropiat al vicepreşedintelui ANRE, Gheorghe Ciubotaru, în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea de către Enel cu această societate a unor contracte de lucrări sau de achiziţie echipamente’, susţin procurorii.

DNA precizează că, în acest context, Florin Gugu a promis că va ţine cont de solicitarea lui Dumbrăveanu, sens în care a avut întâlniri cu reprezentanţii SC Electro-Alfa International SRL, cu care a stabilit atribuirea în viitorul apropiat a unor contracte, deşi aceştia practicau preţuri peste cele ale pieţei în domeniu.

Concluziile Parchetului în cazul vicepreşedintelui ANRE, speculative şi nesusţinute. Vezi motivarea TB

‘Dumbrăveanu a contribuit în mod esenţial la reducerea sancţiunii de la 6% la 1,3%, precum şi a perioadei de aplicare a acesteia, respectiv doar până la finele anului 2013. Ulterior, el a continuat să acorde sprijin către Enel, în varii modalităţi, în baza înţelegerii anterioare privitoare la atribuirea unor contracte către firma Electro-Alfa Intenational. Astfel, spre exemplu, la 2 octombrie 2013, Dumbrăveanu l-a contactat pe Florin Gugu, căruia i-a comunicat că a intervenit pentru majorarea unui spor de eficienţă în beneficiul Enel de la 25% la 50% din consumul propriu tehnologic, pe nivelul de joasă tensiune’, se spune în comunicat.

De asemenea, o zi mai târziu, el l-a informat pe acelaşi inculpat, printr-un intermediar, despre faptul că un control aflat în curs de derulare la Enel face parte din programul anual, precum şi că nu are nicio reclamaţie la bază, informarea fiind făcută în urma temerilor exprimate de Florin Gugu.

‘Ulterior acordării acestor facilităţi de către ANRE, pe site-ul SEAP a apărut un anunţ de atribuire, din 13 decembrie 2013, pentru ‘Antrepriza lucrărilor în reţelele de medie tensiune aparţinând filialelor Banat şi Dobrogea ale Enel’, printre firmele câştigătoare regăsindu-se şi SC Electro-Alfa International SRL, ca urmare a organizării de către Enel a licitaţiilor, cu nerespectarea principiilor prevăzute de ordonanţa de urgenţă privind achiziţiile publice, modificată prin Legea193/2013. La 10 ianuarie 2014 între Enel Distribuţie Dobrogea şi SC Electro-Alfa International SRL au fost încheiate două contracte subsecvente pentru execuţia de lucrări. Un contract are ca obiect modernizarea unor linii de tensiune din judeţul Călăraşi, fiind în valoare de peste 277.000 lei iar cel de-al doilea contract are ca obiect modernizarea unor instalaţii electrice din municipiul Călăraşi, fiind în valoare de aproximativ 130.000 lei’, mai arată DNA.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cel mai periculos obicei de la plajă, dar și piscină. Medicul Vlad Ciurea spune că poate fi fatal: ”Se poate întâmpla o nenorocire”
Capital.ro
Ungurii lovesc chiar în inima Transilvaniei. Ungaria acuză România
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Aleră nucleară la Moscova. Panică la metroul și oameni blocați în stații
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Răspunsul lui David Popovici pentru Marcel e viral: 'Medalionur de AUR 😂
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cosmin, bărbatul care și-a salvat fiica de la înec în Jupiter, a fost găsit mort de scafandri. Trupul a fost recuperat după 48 de ore de căutări
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Românii trebuie să depună în fiecare an acest document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
ALERTĂ NUCLEARĂ FALSĂ ÎNTR-UN PASAJ DIN METROUL MOSCOVEI A PROVOCAT PANICĂ
MediaFlux
RĂSTURNARE în TENTATIVA de ASASINAT a lui TRUMP! S-A AFLAT ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...