‘Faptul că domnul Victor Ponta nu a declarat de la început că nu a fost şi nu este ofiţer sub acoperire întreţine suspiciunea că afirmaţiile lui Traian Băsescu sunt adevărate. De altfel, eu cred că în comisia cu prerogative lărgite care trebuie înfiinţată pentru analiza declaraţiilor de la începutul săptămânii trebuie audiat însuşi Traian Băsescu, nu doar conducerea Serviciului de Informaţii Externe (SIE). El trebuie să explice, dincolo de deducţiile logice, cum a ajuns la aceste concluzii, care sunt sursele şi, eventual, să lămurim aspectul legat de acea hotărâre de Guvern care reglementa activitatea serviciilor externe de care se prevalează acum dl Meleşcanu’, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Octavian Popa, citat de Agerpres.
Liderul liberalilor din judeţ şi-a exprimat disponibilitatea pentru a face parte din comisia solicitată atât de Alianţa Creştin Liberală (ACL), cât şi de Partidul Mişcarea Populară (PMP) şi a amintit că încă de la înfiinţarea Comisiei SRI a solicitat modificarea pachetului legislativ care reglementează activitatea serviciilor secrete.
‘Colegii mei parlamentari nu au fost de acord la vremea respectivă cu cererea mea, susţinând că trebuie să aşteptăm modificarea Constituţiei, lucru care nu s-a mai întâmplat. (…) Am tot respectul pentru angajaţii serviciilor secrete, cât timp aceştia nu încearcă să acceadă în funcţii incompatibile cu statutul lor şi ţin să reamintesc că, la începutul activităţii mele parlamentare, am încercat să restricţionez prin lege accesul ofiţerilor sub acoperire la anumite funcţii, astfel încât aceştia să nu ajungă să-şi controleze propria activitatea. Cu o notă de umor, propunerea mea a fost persiflată atunci de dl Meleşcanu, care s-a întrebat retoric ‘câţi vom mai rămâne?’, replica precedând-o pe cea a lui Mircea Geoană’, a mai spus deputatul liberal.
Octavian Popa a menţionat că legislaţia în vigoare nu prevede decât sancţionarea declaraţiilor făcute de conducerea serviciilor secrete în faţa comisiilor de specialitate ale Parlamentului şi a menţionat că, potrivit răspunsurilor înaintate în ultimii ani de conducerea SRI, niciun ofiţer sub acoperire nu se află în situaţii de incompatibilitate.
‘Singura întrebare pe care o putem adresa atât conducerii SRI, cât şi celei a SIE este dacă există ofiţeri sub acoperire în situaţii de incompatibilitate, noi neavând dreptul să solicităm documente pentru verificarea veridicităţii informaţiilor primite’, a menţionat deputatul Popa.
În opinia sa, în contextul numeroaselor cazuri de politicieni care sunt anchetaţi de Justiţie pentru implicarea în scandaluri de corupţie, serviciile secrete trebuie să ofere detalii cu privire la persoanele cărora li s-au furnizat informaţii cu privire la posibile cazuri care afectează siguranţa economică a României.
‘În prezent, nu rămân urme ale rapoartelor întocmite de serviciile secrete şi nu există nicio responsabilitate clară de a acţiona sau nu în cazul persoanelor care sunt informate cu privire la posibile acte majore de corupţie ce afectează grav siguranţa economică a României. Problema este cu atât mai gravă cu cât este limpede că serviciile de informaţii ar fi avut datoria să informeze premierul şi miniştrii în cazul licenţelor IT. Cred că şi în această situaţie serviciile secrete trebuie să dea nişte explicaţii, astfel încât să se stabilească cu exactitate vinovăţia persoanelor acuzate’, a precizat deputatul PNL.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni seară că premierul Victor Ponta a fost ofiţer acoperit SIE în perioada 1997-2001, fapt care explică ”propulsarea” acestuia la Parchetul General. ‘Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997 – 2001 a fost ofiţer acoperit al SIE (…). A fost ofiţer SIE, ceea ce explică şi propulsarea lui de la Parchetul de la Judecătoria de sector direct în Parchetul General’, a afirmat şeful statului, la Realitatea TV.
La rândul său, premierul Victor Ponta a calificat drept ‘minciuni’ afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu. ‘După ce am terminat Facultatea de Drept, în 1995, şi până azi sunt 20 de ani, de fiecare dată am respectat legile ţării. Mi-am servit ţara ca magistrat, ca deputat, ca ministru şi o voi face la fel ca preşedinte al României’, a afirmat, marţi, premierul.
ACL şi PMP au solicitat înfiinţarea unei Comisii de anchetă cu prerogative lărgite privind afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu potrivit căruia printre candidaţii la Preşedinţie ar fi un ofiţer acoperit, cererea neprimind încă un răspuns favorabil.