UPDATE. Vicepreședintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, Lazăr Iordache, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile după ce Tribunalul București a admis marți propunerea DNA.
Decizia nu este definitivă și poate fi contestată.
Vicepreședintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, Lazăr Iordache, își exprima teama că DNA l-a filmat în momentul remiterii plicului cu bani, în cadrul întâlnirilor în scopul intervențiilor pentru alocările bugetare către cele două spitale.
Informația apare în referatul procurorilor DNA prin care se cere arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Lazăr Iordache, reținut pentru dare de mită și cumpărare de influență.
„Cu această ocazie, Iordache Lazăr își exprimă temerile că DNA să îl fi filmat în momentul remiterii plicului cu bani (‘Bă, ne-o fi filmat că am dat plicul?’). Inculpatul se interesează dacă s-a emis ordinul cu alocările bugetare către cele două spitale, martorul răspunzându-i că, având în vedere că nu a fost numit un nou ministru al Sănătății ca urmare a demiterii fostului ministru (...), nu are cine să semneze ordinul. Inculpatul îl asigură pe martor că persoanele cu care lucrează sunt de încredere și îi promite că și în viitor vor colabora la fel. Totodată, inculpatul i-a solicitat (…) să-și exercite influența pe lângă un funcționar din cadrul MS, pe nume (…) , jurist, să-l ajute cu un proiect de separare a compartimentului în care își desfășoară activitatea din cadrul ANMDM, pentru a avea o autonomie mai mare”, se artă în referat.
UPDATE „DNA a anunțat astăzi, într-un comunicat, reținerea pentru 24 de ore a vicepreședintelui Agenției Naționale a Medicamentului sub acuzațiile de dare de mită și cumpărare de influență. În referatul cu propunerea de arestare preventivă întocmit de procurori se arată faptul că „(…) inculpatul Iordache Lazăr i-a promis unei persoane cu funcție de conducere din cadrul Ministerului Sănătății un procentaj de 5% din sumele alocate de MS pentru două spitale (destinate construirii unei stații de epurare, respectiv pentru dotarea cu echipamente medicale), iar la data de 28 aprilie 2016 i-a remis suma de 126.000 lei în legătură cu atribuțiile de serviciu ale funcționarului privind semnarea alocărilor bugetare către acele spitale și pentru ca acesta să își exercite influența asupra persoanelor responsabile din minister, astfel încât să fie semnate alocările bugetare. Ministerul Sănătății precizează că „persoana cu funcție de conducere” din cadrul instituției este denunțătorul din acest caz„, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Sănătăţii.
Lazăr Iordache este cercetat de procurorii DNA pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită şi cumpărare de influență.
„În perioada aprilie – iunie 2016, inculpatul Iordache Lazar i-a promis unei persoane cu funcție de conducere din cadrul Ministerului Sănătății un procentaj de 5% din sumele alocate de Ministerul Sănătății pentru două spitale (destinate construirii unei stații de epurare, respectiv pentru dotarea cu echipamente medicale), iar la data de 28 aprilie 2016 i-a remis suma de 126.000 lei în legătură cu atribuțiile de serviciu ale funcționarului privind semnarea alocărilor bugetare către acele spitale și pentru ca acesta să își exercite influența asupra persoanelor responsabile din minister, astfel încât să fie semnate alocările bugetare.
Sumele de bani promise și remise de Iordache Lazăr proveneau chiar din fondurile alocate de Ministerul Sănătății pentru realizarea, la cele două spitale, a proiectelor de construire a unei stații de epurare, respectiv dotarea cu echipamente medicale”, se precizează în referatul cu propunerea de arestare preventivă întocmit de procurorii DNA.
Citeşte şi Culmea mitei: Un inspector ANAF a adus şpaga înapoi pentru că era prea mică
În cursul zilei de marţi, Lazăr Iordache urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.