Pence urmează să poarte discuții în cursul dimineții cu șefa diplomației UE, Federica Mogherini, cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, iar după-amiază să se întâlnească cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Bruxelles-ul, unde vicepreședintele american a participat duminică la un dineu cu premierul belgian Charles Michel, constituie ultima etapă a primului său turneu european. La sfârșitul săptămânii, în Germania, el a participat la Conferința pentru securitate de la Munchen, unde s-a întâlnit cu elita diplomatico-militară mondială.
Asigurând de un angajament „de nezdruncinat” al SUA în cadrul NATO, pe fondul relațiilor glaciale între Alianța Nord-Atlantică și Rusia, garantând că Statele Unite vor împărtăși cu Europa „cel mai mare aliat” al lor valorile democrației și justiției, înaltul responsabil american a dorit să calmeze îngrijorările europene, subliniind de mai multe ori că se exprimă în numele președintelui Trump. El ar urma să reitereze aceste declarații luni, în timp ce noua administrație republicană este percepută ca izolaționistă, naționalistă și mult mai puțin atașată legăturilor transatlantice decât cele precedente.
Federica Mogherini, care insistă cu regularitate asupra importanței pentru Europa a unor teme precum încălzirea climatică și funcționarea eficientă a ONU, între acestea fiind și dosarul israeliano-palestinian, a ieșit de mai multe ori din atitudinea sa rezervată după preluarea mandatului de către Donald Trump. În urmă cu zece zile la Washington, ea a invitat SUA „să nu se amestece în politica europeană”, în special după comentariile laudative ale noului președinte american față de Brexit, în condițiile în care în acest an vor avea loc alegeri în Franța și în Germania.
Mogherini a estimat — într-un interviu acordat în 15 februarie mai multor ziare europene — că relația UE-SUA riscă să fie de acum înainte „mai puțin automată”. „Intrăm într-o etapă în care va trebui să analizăm dosar cu dosar, subiect cu subiect, bazându-ne pe propriile noastre valori, interese și priorități”, a pronosticat ea, adăugând că „preferăm să lucrăm concertat în cât mai multe dosare posibil, dar nu este sfârșitul lumii dacă nu va fi cazul”.
De această parte a Atlanticului, toată lumea are în minte afirmațiile lapidare ale lui Donald Trump despre UE pe care el o consideră a fi în solda intereselor germane și având în perspectivă continuarea fragmentării după „succesul” Brexit-ului, notează AFP.
La începutul lunii februarie, mulți europeni au fost indignați de declarațiile lui Ted Malloch, prezentat ca posibil viitor ambasador american la UE, care a comparat blocul european cu Uniunea Sovietică și a vorbit despre euro ca despre o „experiență eronată”.