Vicepreşedintele BCE crede că băncile europene ar avea nevoie de sprijin din partea statului după Brexit

Dificultățile cu care s-au confruntat recent anumite bănci europene ar putea justifica un "mic" sprijin din partea statului, a declarat joi vicepreședintele Băncii Centrale Europene, Vitor Constancio, informează Reuters.
Filip Stan
08 iul. 2016, 06:32
Vicepreşedintele BCE crede că băncile europene ar avea nevoie de sprijin din partea statului după Brexit

Potrivit lui Constancio, o interpretate strictă a regulilor care interzic ajutoarele de stat a împiedicat până acum băncile să își reducă activele cu probleme, astfel că băncile au păstrat în bilanțurile lor un stoc important de credite neperformante, dar acum a venit timpul să fie revizuită această abordare. În ultimele săptămâni acțiunile băncilor au scăzut puternic, investitorii fiind îngrijorați în special de băncile italiene și cele portugheze. Scăderea cotației acțiunilor a majorat costurile de finanțare ale băncilor și a alimentat îngrijorările cu privire la o reducere a creditului.

De altfel, autoritățile italiene au și demarat discuțiile cu Comisia Europeană cu privire la un plan de recapitalizare a băncilor din peninsulă cu fonduri publice.

Situația actuală, după o nouă rundă de scădere a prețului acțiunilor după Brexit, justifică o reflexie profundă asupra mijloacelor de a compensa anumite insuficiențe ale pieței printr-un mic sprijin public destinat îmbunătățirii stabilității anumitor sectoare bancare. Fără această abordare, singura soluție viabilă la dispoziția autorităților de supervizare ar fi introducerea unor limite de timp pentru deprecierea creditelor neperformante, care, într-o abordare realistă, vor necesita mai mulți ani pentru a atinge niveluri rezonabile„, a spus Vitor Constancio la o conferință organizată la Madrid.

Vicepreședintele BCE a subliniat însă că orice sprijin public va putea avea loc numai după ce acționarii și deținătorii de obligațiuni ai băncilor vor contribui și ei cu cel puțin 8% din pasivele totale, cum prevăd noile reguli europene în materie de rezoluție bancară.

BCE estimează că 7,1% din creditele bancare din zona euro erau neperformante la finele lui 2015, un raport de aproape cinci ori mai mare decât cel înregistrat în SUA. Italia și Grecia se află în cea mai proastă situație.

Vitor Constancio a mai spus că sectorul bancar european va continua să se reducă din cauza supracapacităților de care suferă iar fuziunile ar fi cea mai bună modalitate de a derula procesul de restructurare, chiar dacă a recunoscut că este puțin probabil să se repete valul de fuziuni înregistrat în perioada 2005-2007. O alternativă ar putea fi dezmembrarea ordonată a anumitor bănci, care s-ar putea traduce prin vânzarea anumitor activități.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Durere pentru Elena Udrea. Anunț cumplit chiar din spatele gratiilor. Alexandrov știa deja
Playtech.ro
O nouă escrocherie face victime printre români. Ai crede că un avocat ți-a trimis emailul acela...
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Paște cum nu mai există în România. Tradițiile care au dispărut
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza: Se strică vremea în București după Paște
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru proprietarii de case sau apartamente. Se achită minim 230 de lei, plus document notarial
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Vinerea Mare sau Vinerea Seacă. Importanța acestei zile pentru creștinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai