„Practica a aratat ca daca se ajunge in insolventa, se pune in miscare un mecanism atat de complex si de imprevizibil incat risti ca la final sa constati ca de fapt garantiile tale sunt fara valoare sau au fost utilizate pentru alte plati. Pentru a salva afacerile de la faliment, poate este bine sa avem… asa.. un mic semn de intrebare fata de onestitatea celor pe care ii finantam”, a declarat joi vicepresedintele CEC Bank, Mirela Iovu, potrivit Hotnews.ro.
„Nu stiu cati dintre dumneavoastra cunoasteti cum erau tratati falitii in Roma Antica. Falitii, in functie de numarul creditorilor, erau ucisi si taiati in atatea bucati cati creditori aveau. In Evul Mediu se folosea stalpul infamiei si mai era obiceiul legarii de un catarg in piata publica sau purtarea datornicului pe strazi. Exista si inchisoarea datornicilor, unde capul familiei era incarcerat. Si noi, in Codul Civil de la 1864 aveam inchisoarea datornicilor. Dar, in decursul anilor s-a ajuns de la uciderea debitorului, pana la acordarea unei a doua sanse, in 2014”, mai spune Iovu.
„Nu se mai vorbeste despre debitorul de rea credinta. Azi vorbim de debitori onesti carora trebuie sa li se acorde a doua sansa. Personal nu sunt pe o panta optimista- legea insolventei nu este perfecta si nu ar putea fi vreodata perfecta”, crede vicepresedintele CEC Bank.
In primul trimestru al anului 2015 au fost deschise 2.740 de insolvente noi, in scadere cu aproximativ 58% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au inregistrat 6.512 insolvente. Cu toate acestea, raportat la 1.000 de firme active, incidenta insolventelor este de patru ori mai mare decat media inregistrata pe plan regional, Romania fiind pe prima pozitie din acest punct de vedere.
Citeşte şi: Peste 63.000 de persoane au susţinut petiţia privind conversia creditelor din valută în lei