Cercetările în acest dosar de nerespectarea regimului armelor și munițiilor au fost începute de polițiștii doljeni în ianuarie 2015, după ce un bărbat din comuna Sălcuța a sesizat faptul că Andrei Marinescu a postat pe o rețea de socializare un filmuleț în care apare trăgând cu pușca, deși nu are permis de armă, potrivit gds.ro. Un an mai târziu, în februarie 2016, Andrei Marinescu a fost trimis în judecată pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Judecătorii craioveni au considerat întemeiate acuzațiile formulate de procurori.
În mai 2016, Judecătoria Craiova l-a condamnat pe Andrei Marinescu la un an și patru luni de închisoare cu suspendare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor și uz de armă fără drept. În plus, instanța a dispus ca inculpatul să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunității la Primăria Sălcuţa. Hotărârea Judecătoriei a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, instanța care i-a respins acțiunea pe 18 noiembrie 2016. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.
Potrivit Legii privind statutul aleșilor locali, viceprimarul poate fi eliberat din funcție pentru abateri grave comise în timpul mandatului ori dacă se dovedește că a încălcat Constituția sau legile țării, însă Andrei Marinescu nu era viceprimar la data comiterii faptelor pentru care a fost condamnat. Aceeași lege prevede însă încetarea calității de consilier local în cazul unei condamnări definitive. Calitatea de consilier local încetează înaintea duratei normale a mandatului, printre altele, și în cazul condamnării printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
Încetarea de drept a mandatului de consilier se constată de către consiliul local, prin hotărâre, la propunerea primarului sau a oricărui consilier.
În cazul în care își pierde calitatea de consilier local, persoana condamnată definitiv pierde și funcția de viceprimar.