Potrivit unui comunicat transmis de Pieptea, vinerea trecută a avut loc întâlnirea comitetului de implementare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică iar cea mai importantă temă discutată a vizat realizarea unui nou sistem de alimentare cu energie termică în regim centralizat, care va cuprinde trei noi centrale electrice de termoficare: CET Aviaţiei, CET Colentina şi CET Pallady.
„Noul proiect de reconfigurare a reţelei termodinamice din Bucureşti a fost elaborat la solicitarea mea de un grup de experţi români în domeniul energetic şi a pornit de la câteva premise fundamentale: existenţa marilor platforme industriale din anii ’70 – ’80 a influenţat modelul termodinamic care a stat la baza amplasării centralelor termoelectrice. Acesta este principalul motiv pentru care CET-urile sunt amplasate doar pe zona de sud-vest a municipiului Bucureşti, acolo unde existau şi marii consumatori industriali dispăruţi după anii ’90. Ca efect al reabilitării termice, al evoluţiei tarifului la energia termică şi al apariţiei surselor de producţie alternative (centrale de apartament), consumul de energie termică al populaţiei din sistemul centralizat este redus faţă de situaţia iniţială. Spre exemplu, doar reabilitarea termică a blocurilor a determinat reducerea cu circa 20% a consumului de energie termică per apartament”, relevă sursa citată.
Pieptea a spus că necesarul actual de energie termică este relativ uniform pe întreaga suprafaţă a Bucureştiului, ceea ce face ca schema actuală de termoficare să genereze pierderi foarte mari.
Potrivit acestuia, cele mai importante domenii de intervenţie pentru noul sistem de alimentare cu energie termică vor viza: realizarea a trei capacităţi noi de producţie de cogenerare de înaltă eficienţă în zona de nord-est a municipiului Bucureşti – una în zona cartierului Aviaţiei cu o capacitate termică de aproximativ 25 gcal/h; una în Colentina cu o capacitate termică de circa 25 gcal/h şi una în zona Theodor Pallady cu o capacitate termică de aproximativ 35 gcal/h, precum şi reducerea cu 10-20% a actualelor sarcini de producţie a centralelor electrice de termoficare existente, respectiv redimensionarea reţelelor primare cu aproximativ 20% din diametru şi înlocuirea acestora doar cu conducte preizolate şi sisteme de depistare a avariilor.
„Implementarea acestui proiect, cu sau fără trecerea ELCEN în proprietatea Municipalităţii, reprezintă mijlocul prin care se poate realiza un sistem eficient de alimentare cu energie termică pentru populaţie, un sistem care să asigure continuitatea în alimentarea cu energie termică la parametrii optimi pentru populaţie, cu posibilitatea reducerii de costuri şi respectând mediul înconjurător. A sosit momentul ca Municipalitatea să termine cu nesfârşitele investiţii într-o retehnologizare redusă ca eficienţă şi cu înlocuirea ţevilor doar de dragul de a raporta kilometri noi de magistrală înlocuiţi”, este de părere viceprimarul.
El a menţionat că de sistemul centralizat de alimentare cu energie termică beneficiază în prezent circa 1,2 milioane de locuitori ai Capitalei şi circa 3.000 de persoane juridice (agenţi economici, instituţii publice, şcoli, spitale, etc).