Viciile constructorilor îi ard la buzunar pe proprietari. Cum pot să își aleagă românii corect locuința mult dorită

Românii proaspăt deveniți proprietari au parte de un șoc atunci când se mută în noua locuință și descoperă că în preţul acesteia au fost incluse şi viciile constructorilor care se dovedesc găuri negre în bugetul familiei.
Alina Costache
05 oct. 2022, 12:15
Viciile constructorilor îi ard la buzunar pe proprietari. Cum pot să își aleagă românii corect locuința mult dorită

În ultima vreme, tot mai mulți dezvoltatori au început să facă rabat de la calitatea termoizolaţiilor, însă unii nu se sfiesc să o ia pe scurtătură încă din faza fundaţiei şi a ridicării structurii, proceduri esenţiale pentru siguranţa construcţiei.

Citește și ANAF vinde locuinţele sechestrate de la românii care n-au mai plătit ratele la „Prima Casă”

”O fundaţie executată incorect înseamnă tasări, înseamnă mişcări ale casei mult mai importante în cazul unui cutremur. Nu trebuie să uităm că noi ne aflăm într-o zonă seismică foarte activă. Ne aşteptăm oricând la un cutremur major”, a declarat Andrei Cosmin Pantelimon, diriginte de șantier, la Observator Coșmar Residence.

Șocant este faptul că unii constructori fac economie chiar și la ciment. Pe unele șantiere contructorul a folosit atât de puțin ciment că, din loc în loc, fierul-beton iese din stâlpii de susţinere. Acestor oameni nu le pasă că proprietarii dau toţi banii agonisiţi într-o viaţă sau că se înhamă la credite pe care le termină la pensie.

”Am avut cazuri când am fost în şantier şi erau puse cărămizile – perete exterior de cărămidă – era pusă cărămida invers. Nu era pusă cu golul în sus, era pusă invers. O să aibă igrasie într-un an de zile. Şi astea nu le vezi decât cu poze din şantier”, a declarat arhitectul Smaranda Cristu.

Se pare că totul a pornit de la cererea foarte mare, dar și de la pretenţiile foarte reduse ale consumatorilor care au cumpărat orice, oriunde, fără nicio verificare, susține Andrei Cosmin Pantelimon.

Soluția pentru verificarea lucrărilor constructorilor este realizarea unei inspecții tehnice imobiliare. Aceasta presupune atât verificarea structurii de rezistenţă cât şi a izolaţiei şi a instalaţiilor. Porcedura costă, în medie, 500 de euro, dar specialiștii susțin că este o sumă mică, în comparaţie cu cât te poate costa remedierea ulterioară a viciilor ascunse.

”Pentru o casă la care ne bucurăm pentru un preţ mic – pe termen lung costurile, mai mult ca sigur, se vor dubla. Majoritatea se înhamă la 30 de ani de rate şi la finalul acestor 30 de ani vor vedea că, de fapt, în afara costului creditului şi costului imobilului voi avea aproape încă pe atât costuri cu mentenanţă şi reparaţii şi, în caz de cutremur, consolidări”, a mai spus Andrei Cosmin Pantelimon, diriginte de șantier.

Probleme destul de grave au fost descoperite şi pe şantierele blocurilor.

Andrei Cosmin Pantelimon a mărturisit că a întâlnit foarte des structuri executate TAIE cu o cantitate de armătură  sub jumătate din cea din proiect.

”Există şantiere în care sunt cumulate: şi vicii de vibrare şi acoperire minimă cu beton deficitară, şi grad deficitar de armare”, susține Cristian Mihai, consultant tehnic.

Experţii spun că undeva la 70 la sută dintre apartamentele pe care le-au verificat au probleme pe partea de termoizolaţie.

Întrebat cum alegem o casă sau apartament fără să greşim și de ce un apartament cu două camere e 60.000 de euro şi nu la foarte mare distanţă e 90.000 de euro, Andrei Cosmin Pantelimon, diriginte de șantier crede că ”preţul corect e undeva pe la mijloc, dar trebuie să vedem exact ce riscuri ne asumăm”.

Experții spun că ceea ce nu putem vedea cu ochiul liber, putem deduce. Preţul de vânzare a unei locuinţe este cel mai bun indicator al calităţii ei.

Citește și Cât costă o casă din complexul rezidențial al lui Dorian Popa. Hâtzul vinde locuințe gata mobilate

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Trei zodii care își schimbă destinul până pe 10 mai. Regăsiri, împăcări și situații neașteptate pentru ele
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Satul magic din inima României. Locul unde soarele răsare de două ori într-o zi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Dispar mai multe zile libere din Codul Muncii! Noua lege în Parlament face uitate multe mini-vacanțe
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre