La 50 de ani câţi are acum Tom Yendell, are semnate peste 500 de picturi pe care le-a realizat cu ajutorul gurii şi a picioarelor cu care „mânuieşte” pensula. El a fost victima unui medicament pentru suprimarea vomei la femeile însărcinate, numit „Thalidomide” şi s-a născut fără mâini.
Acest lucru nu l-a descurajat însă. Din contră, l-a ambiţionat, el dorind să fie „în rândul lumii”. A devenit artist profesionist, cu peste 500 de picturi la activ, pe care le realizează în micul său garaj transformat în atelier de pictură. În loc de mâini care să ţină pensula, el îşi foloseşte buzele, limba, dinţii, tot capul chiar, precum şi degetele de la picioare, scrie Daily Mail.
A intrat în galeria artiştilor cu handicap şi multe dintre operele realizate de el au ajuns să fie reproduse pe felicitări de carton sau pe ambalaje pentru cadouri. Prin perseverenţa şi dăruirea lui, Yeldell vrea să demonstreze cu arta sa că „nicio povară nu este atât de mare încât să nu poată fi dusă pe lumea aceasta”, după cum el însuşi mărturiseşte.
„Arta a fost ceva ce m-a atras dintotdeauna”, mai spune Yendell, tatăl a doi copii, care trăieşte împreună cu familia lui în Alton, comitatul Hampshire. „Dacă nu poţi să îţi foloseşti mâinile, picioarele şi gura sunt cele mai bune atunci”, mai spune artistul care este membru al „Asociaţiei de Pictură cu Mâinile şi Picioarele”.
Artistul recunoşte că, uneori, după ce petrece mai mult timp lucrând, are dureri şi crampe musculare. El nu se consideră a fi o persoană cu handicap, pentru că a învăţat să se adapteze şi gândeşte întotdeauna pozitiv.
Tom Yendell a fost unul dintre cei 466 de copii din 2.000 care au supravieţuit, din 2.000 atinşi de efectele Thalidomidei. În Marea Britanie sunt, la ora actuală, 458 de oameni afectaţi de acest medicament ce a provocat malformaţii grave şi moarte în rândul copiilor proveniţi din mame care l-au consumat în timpul sarcinii. Artistul britanic şi-a scris povestea vieţii sale într-o carte ce a fost publicată recent.