Vladimir Putin atrage moartea în jurul său, nu doar pe frontul din Ucraina. Cel puțin șase oameni de afaceri ruși importanți s-ar fi sinucis începând cu sfârșitul lunii ianuarie, iar trei dintre ei ar fi ucis membri ai familiilor lor înainte de a-și lua viața.
Patru dintre cei decedați aveau legături cu gigantul energetic rus de stat Gazprom sau cu una dintre filialele sale, relatează CNN.
Un director executiv de top de la Gazprom, apropiat de Putin, a fost găsit mort în cabana sa din satul Leninski, în apropiere de Leningrad, în 30 ianuarie 2022, potrivit RIA Novosti.
Directorul adjunct de la Gazprom s-a sinucis. A fost găsit mort în garaj cu un bilet de adio lângă el
RIA a relatat că la fața locului a fost găsit un bilet de adio și că anchetatorii investighează moartea ca fiind o sinucidere. Radiodifuzorul național rus RenTv a identificat bărbatul ca fiind Leonid Shulman, șeful departamentului de transport al Gazprom Invest.
La doar o lună, un alt director de top de la Gazprom a fost găsit mort în același sat. Alexander Tiulakov a fost găsit mort în garajul său pe 25 februarie, potrivit Novaya Gazeta, un ziar rus independent. Novaya Gazeta a raportat că acesta s-a sinucis.
Potrivit unei surse din KP-Petersburg, familia susține că de la un timp Alexander Tyulakov avea un comportament schimbat şi se gândea des la pensionare.
Autorităţile spun că bărbatul avea un bilet în buzunarul din spate al pantalonilor, bilet pe care soția sa nu a vrut să-l citească, a declarat o sursă pentru KP-Petersburg.
Poliţia a deschis o anchetă. Gazprom nu a putut comenta incidentul. Cu o lună mai devreme, Leonid Shulman, în vârstă de 60 de ani, șeful serviciului de transport al Gazprom Invest, a fost găsit mort în același sat, tot cu un bilet.
Grupul rus Gazprom a anunţat joi că profitul său net a urcat până la 2.093 miliarde de ruble (29 de miliarde de dolari) în 2021, de la 135,34 miliarde ruble în anul financiar 2020 afectat de pandemie, graţie creşterii preţurilor la petrol şi gaze naturale, transmite Reuters.
Compania controlată de statul rus a mai informat că vânzările sale au crescut cu 62% până la 10.241 miliarde de ruble, cel mai mare rezultat anual înregistrat vreodată, în timp ce profitul operaţional a crescut de patru ori până la 2.411 miliarde ruble.
„Principalul factor care a afectat rezultatele financiare a fost creşterea preţurilor la gaze şi petrol. Asta a condus la creşterea vânzărilor dar şi la o creştere a costurilor pentru achiziţiile de gaze şi petrol”, a informat Gazprom.
Într-un interviu acordat unei publicaţii interne la finele lunii decembrie, directorul general adjunct de la Gazprom, Famil Sadygov, a spus atunci că Gazprom ar urma să plătească dividende de peste 45 de ruble pe o acţiune pentru 2021. Asta ar însemna o sumă de aproape trei ori mai mare decât precedentul record din 2018.
Însă sancţiunile impuse de Occident Rusiei după invadarea Ucrainei au determinat deja o serie de companii ruseşti să amâne şi chiar să renunţe la plata dividendelor. Ministerul rus al Finanţelor a anunţat că va analiza situaţia dividendelor plătite de companiile de stat pe baza unei analizeze de la caz la caz.
„În condiţiile în care peste 50% din acţiuni sunt controlate de guvern, dividendele Gazprom reprezintă o contribuţie crucială la bugetului statului”, susţin analiştii de la firma de brokeraj Aton.