Astăzi, 30 octombrie, se împlineşte fix un an de la tragedia COLECTIV, iadul care a înghiţit 64 de vieţi şi a mutilat sute de trupuri. Supravieţuitorii şi rudele victimelor se adună la locul tragediei.
Preşedintele Klaus Iohannis a venit, duminică dimineaţa, în faţa clubului Colectiv, unde a depus o coroană de flori şi a păstrat un moment de reculegere în memoria celor 64 de victime ale tragediei care a avut loc pe 30 octombrie 2015. Preşedintele a ajuns în faţa clubului la ora 9.00, acolo unde deja mai mulţi oameni au depus flori şi au aprins lumânări. Şeful statului a depus o coroană de flori, a aprins o lumânare şi a păstrat un moment de reculegere.
„A trecut exact un an. O tragedie care a curmat vieti, a schimbat destine si a schimbat si Romania. Am tinut sa vin astazi sa aduc un omagiu celor 64 de vitime ale tragediei de la colectiv. Pentru ei am orgabnizat o slujba de pomenire la ora 10. Avem datoria să nu lăsăm să se uite această tragedie, avem datoria să o comemoram, să nu-i uităm niciodată pe cei care, nevinovaţi, au murit aici, în Colectiv. Avem datoria să facem tot ce putem pentru cei care au fost aici şi au supravieţuit. Sunt 128 de oameni care au nevoie de tratament, consiliere, empatie, nu doar de compasiune. România s-a schimbat”, a declarat Klaus Iohannis duminică dimineaţa.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, în faţa clubului Colectiv, că la un an de la această tragedie unele lucruri s-au schimbat în bine, dar au rămas restanţe, afirmând că şi-ar fi dorit ca până acum să se afle „cine s-a făcut vinovat” de incendiul din Colectiv.
„Acum, după an an de zile, tragem linie, vedem că unele lucruri s-au schimbat în bine. Verificările sunt mai clare, mai dese, la astfel de locaţii unde se organizează evenimente, există proceduri mai clare într-o serie de domenii. Alte lucruri încă nu s-au schimbat, după părerea mea, suficient de mult. Mi-aş fi dorit ca după un an de zile să ştim totuşi cine s-a făcut vinovat de acest accident teribil”, a spus preşedintele.
Şeful statului a adăugat că societatea s-a schimbat în ultimul an, iar oamenii au devenit mult mai „conştienţi”. „Oamenii, pe bună dreptate, se uită atent la locurile unde merg pentru diferite spectacole. Societatea civilă şi-a ridicat vocea şi a cerut schimbări, pe bună dreptate. Toate acestea se întâmplă şi cred că sunt unele semne bune”, a spus el.
Un monument în memoria victimelor incendiului din clubul COLECTIV va fi inaugurat duminică, la ora 13.00, în Piaţa Bucur, după un an de la tragedia în urma căreia au murit 64 de persoane.
Soclul monumentului este realizat din piatră de Dobrogea, iar statuia, reprezentând un înger, este sculptată în bronz. Acesta a fost realizat de artista Elena Surdu Stănescu şi a fost ales de Asociaţia COLECTIV GTG 3010 din mai multe propuneri. Pe soclul monumentului vor sta scrise numele celor 64 de tineri care şi-au pierdut viaţa după incendiul din seara de 30 octombrie 2015. Costul monumentului a fost de 70.000 de euro, bani proveniţi din donaţii, dar şi de la bugetul local al Primăriei Sector 4.
Un alt monument, ridicat în memoria victimelor din COLECTIV din iniţiativa Arhiepiscopiei Bucureştilor, va fi sfinţit, duminică, în curtea bisericii Sfântul Nicolae – Broşteni, lăcaşul de cult cel mai apropiat de locul tragediei.
Ceremonia va avea loc la ora 11.30 şi va fi urmată, la ora 12.00, de slujba parastasului în faţa Clubului COLECTIV, pentru toţi cei decedaţi în urma incendiului.
Slujba de sfinţire a monumentului şi parastasul vor fi oficiate de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, potrivit Patriarhiei.
Programul comemorărilor continuă, de la ora 14.00, cu un marş al tăcerii pe traseul Piaţa Universităţii – Piaţa Unirii – Aleea Dealul Mitropoliei – Pod Şerban-Vodă – Splai Unirii – Bulevardul Mărăşeşti – Strada Bucur – Piaţa Bucur – Clubul Colectiv.
De la ora 16.30 sunt programate concertele din cea de-a treia zi a festivalului caritabil organizat de Asociaţia COLECTIV GTG 3010 la Berăria H.
Vor susţine recitaluri trupele: Compact, Talisman, Coma, Kempes, Metrock, Anton, Krypton Unplugged, Truda, Altar, Awake, Trooper, W3 4R3 NUMB3R5, Costi Cămărăşan Band, Florin Chilian, Bulletproof, Roadkillsoda, Fallen, Nexus, Hatemode, Gray Matters, 7 Semne.
Preşedintele Asociaţiei COLECTIV GTG 3010, Eugen Iancu, a făcut, vineri, un apel către patronii de cluburi ca duminică, la ora 22.32, să aprindă un proiector şi „să ridice spre cer o rază de lumină”, în memoria tinerilor care şi-au pierdut viaţa în tragedia din urmă cu un an.
„Noi duminică, la 22.32, vom aprinde un proiector, un tun de lumină. Aş ruga pe toţi patronii de cluburi ca la 22.32, poate ar putea face un astfel de gest, să ţină un mic moment şi să ridice spre cer o rază de lumină. Noi o vom face de la Colectiv”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu.
Pe 30 octombrie 2015, formaţia rock Goodbye to Gravity îşi lansa cel de-a doilea album, „Mantras of War”, printr-un concert în clubul COLECTIV.
În urma incendiului care a izbucnit în clubul bucureştean şi-au pierdut viaţa patru dintre cei cinci membri ai trupei, alături de jurnalişti şi fani. În afara celor 64 de tineri decedaţi, peste 160 de oameni au fost răniţi în incendiu.