Poliţia chineză a interzis marţi accesul la cimitirul unde sunt înhumate victimele represiunii sângeroase împotriva mişcării democratice din piaţa Tiananmen, din 4 iunie 1989, între alte măsuri luate pentru a împiedica orice fel de acţiune comemorativă cu ocazia împlinirii a 24 de ani de la evenimentele din iunie 1989, relatează marţi agenţia de presă France Presse, citată de Mediafax.
Poliţia şi-a desfăşurat forţele în perimetrul din afara cimitirului Wanan, în vestul Beijingului, blocând intrarea principală şi, între altele, le-a solicitat reporterilor AFP aflaţi la faţa locului să părăsească zona. Familiile studenţilor ucişi de armata chineză obişnuiesc să vină aici pentru a-şi plânge morţii, iar ceremoniile comemorative sunt atent supravegheate de forţele de ordine.
Activiştii pro-democraţie din China au intervenit pe reţelele de socializare şi i-au îndemnat pe chinezi să se îmbrace în negru sau să aprindă o lumânare acasă în această zi în care ar fi urmat să fie comemorate victimele tancurilor regimului de la Beijing care au intervenit brutal împotriva manifestanţilor din Piaţa Tiananmen şi au făcut masacrul ce a rămas în istorie, informează la rândul său site-ul canalului de televiziune CBS. Liu Xiaoyuan, avocat şi militant pentru drepturile omului, a anunţat pe Twitter că microblogul său a fost neutralizat după ce a postat o imagine cu o lumânare, făcând apel la comemorarea victimelor pieţei Tiananmen.
Hong Kong-ul a ignorat cenzura
Subiectul „Piaţa Tiananmen” este un subiect „sensibil” nu numai pe plan intern, ci şi pe plan extern şi chiar jenent pentru în relaţiile cu anumite ţări democratice. Aceste este încă un tabu pentru media oficiale.
Cenzura regimului comunist chinez s-a văzut, cu această ocazie, şi în cazul reţelele sociale, unde orice încercare de căutare cu privire la data de 4 iunie sau a cuvintelor „Tiananmen” sau „lumânare” a fost blocată marţi.
De asemenea, autorităţile chineze au luat măsuri şi pentru ca unii disidenţi şi apărători ai drepturilor omului să nu poată vorbi cu această ocazie, plasându-i sub supraveghere, a dezvăluit organizaţia China Human Rights Defenders, din Hong Kong. Acest oraş singurul oraş chinez care a comemorat represiunea sângeroasă, în 1989, a mişcării din Piaţa Tiananmen, scrie AFP.
La comemorarea din parcul Victoria erau aşteptate zeci de mii de persoane, aproximativ 150.000, potrivit estimărilor Alianţei din Hong Kong pentru sprijinirea mişcărilor patriotice şi democrate din China, organizatoarea evenimentului. „Noi toţi, din Hong Kong, chiar şi tânăra generaţie, considerăm că este vorba despre o tragedie şi că un guvern care deschide focul asupra poporului său comite o crimă”, a declarat vicepreşedintele alianţei, Richard Choi.
Hong Kong-ul, fostă colonie britanică retrocedată Chinei în iulie 1997, este un teritoriu ce se bucură de un statut de semiautonomie, păstrându-şi, între altele, moneda şi sistemul judiciar, potrivit modelului promovat de autorităţile comuniste – „o ţară, două sisteme” – iar locuitorii lor se bucură la rândul lor de o libertate de exprimare necunoscută pe continent.
Protestatarul Necunoscut
Povestea „Protestatarului Necunoscut”, a „The Tank Man” sau a lui „Wang Weilin”, aşa cum l-a numit publicaţia Sunday Express, a intrat în istorie. În dimineaţa de 5 iunie 1989, bărbatul necunosut a avut curajul să înfrunte tancurile care mergeau în şir indian, în Piaţa Tiananmen, unde cu o seară înainte fuseseră măcelăriţi şi alungaţi protestatarii.
Bărbatul venea de la piaţă şi ţinea două sacoşe cu cumpărături, una într-o mână şi alta în cealaltă. Tancurile veneau încet, iar el s-a aşezat în faţa primului care deschidea coloana şi s-a oprit. Tancul a încercat să îl ocolească de câteva ori, dar bărbatul l-a urmărit de fiecare dată şi s-a postat în faţa lui. La un moment dat, tancul a oprit. Celelalte au făcut la fel. Bărbatul s-a urcat pe el şi el a vorbit cu soldatul care scosese capul afară. Nu se ştie ce şi-au spus.
Apoi, bărbatul s-a dat jos, iar tancurile au repornit motoarele. „Protestatarul Necunoscut” a venit iarăşi în faţa tancului. La un moment dat, cineva din mulţime l-a tras înapoi şi l-a făcut nevăzut. Se crede că era un agent din cadrul Biroului de Securitate Publică. După incident, Sunday Express scria că „Protestatarul Necunoscut” este un student de 19 ani şi că îl ceamă Wang Weilin. Publicaţia a mai dezvăluit că studentul fusese acuzat de „huliganism politic” şi de „tentativă de subminare” a membrilor Partidului Armatei de Eliberare.