Victimele Pieţei Tiananmen nu au fost comemorate la Beijing. Hong-Kong-ul a făcut excepţie VIDEO

În noaptea de 3 spre 4 iunie 1989, mii de persoane şi-au pierdut viaţa după ce Partidul Comunist Chinez a trimis tancurile armatei pentru a pune capăt manifestaţiilor din centrul Beijingului ce se desfăşurau de aproape două luni şi pe care regimul comunist le considera ca fiind o "revoltă contrarevoluţionară". Marţi, autorităţile de la Beijing au interzis accesul în cimitirul unde odihnesc victimele represiunii.
Sânziana Stancu
05 iun. 2013, 05:25
Victimele Pieţei Tiananmen nu au fost comemorate la Beijing. Hong-Kong-ul a făcut excepţie VIDEO

Poliţia chineză a interzis marţi accesul la cimitirul unde sunt înhumate victimele represiunii sângeroase împotriva mişcării democratice din piaţa Tiananmen, din 4 iunie 1989, între alte măsuri luate pentru a împiedica orice fel de acţiune comemorativă cu ocazia împlinirii a 24 de ani de la evenimentele din iunie 1989, relatează marţi agenţia de presă France Presse, citată de Mediafax.

Poliţia şi-a desfăşurat forţele în perimetrul din afara cimitirului Wanan, în vestul Beijingului, blocând intrarea principală şi, între altele, le-a solicitat reporterilor AFP aflaţi la faţa locului să părăsească zona. Familiile studenţilor ucişi de armata chineză obişnuiesc să vină aici pentru a-şi plânge morţii, iar ceremoniile comemorative sunt atent supravegheate de forţele de ordine.

Activiştii pro-democraţie din China au intervenit pe reţelele de socializare şi i-au îndemnat pe chinezi să se îmbrace în negru sau să aprindă o lumânare acasă în această zi în care ar fi urmat să fie comemorate victimele tancurilor regimului de la Beijing care au intervenit brutal împotriva manifestanţilor din Piaţa Tiananmen şi au făcut masacrul ce a rămas în istorie, informează la rândul său site-ul canalului de televiziune CBS. Liu Xiaoyuan, avocat şi militant pentru drepturile omului, a anunţat pe Twitter că microblogul său a fost neutralizat după ce a postat o imagine cu o lumânare, făcând apel la comemorarea victimelor pieţei Tiananmen.

Hong Kong-ul a ignorat cenzura

Subiectul „Piaţa Tiananmen” este un subiect „sensibil” nu numai pe plan intern, ci şi pe plan extern şi chiar jenent pentru în relaţiile cu anumite ţări democratice. Aceste este încă un tabu pentru media oficiale.

Cenzura regimului comunist chinez s-a văzut, cu această ocazie, şi în cazul reţelele sociale, unde orice încercare de căutare cu privire la data de 4 iunie sau a cuvintelor „Tiananmen” sau „lumânare” a fost blocată marţi.

De asemenea, autorităţile chineze au luat măsuri şi pentru ca unii disidenţi şi apărători ai drepturilor omului să nu poată vorbi cu această ocazie, plasându-i sub supraveghere, a dezvăluit organizaţia China Human Rights Defenders, din Hong Kong. Acest oraş singurul oraş chinez care a comemorat represiunea sângeroasă, în 1989, a mişcării din Piaţa Tiananmen, scrie AFP.

La comemorarea din parcul Victoria erau aşteptate zeci de mii de persoane, aproximativ 150.000, potrivit estimărilor Alianţei din Hong Kong pentru sprijinirea mişcărilor patriotice şi democrate din China, organizatoarea evenimentului. „Noi toţi, din Hong Kong, chiar şi tânăra generaţie, considerăm că este vorba despre o tragedie şi că un guvern care deschide focul asupra poporului său comite o crimă”, a declarat vicepreşedintele alianţei, Richard Choi.

Hong Kong-ul, fostă colonie britanică retrocedată Chinei în iulie 1997, este un teritoriu ce se bucură de un statut de semiautonomie, păstrându-şi, între altele, moneda şi sistemul judiciar, potrivit modelului promovat de autorităţile comuniste – „o ţară, două sisteme” – iar locuitorii lor se bucură la rândul lor de o libertate de exprimare necunoscută pe continent.

Protestatarul Necunoscut

Povestea „Protestatarului  Necunoscut”, a „The Tank Man” sau a lui „Wang Weilin”, aşa cum l-a numit publicaţia Sunday Express, a intrat în istorie. În dimineaţa de 5 iunie 1989, bărbatul necunosut a avut curajul să înfrunte tancurile care mergeau în şir indian, în Piaţa Tiananmen, unde cu o seară înainte fuseseră măcelăriţi şi alungaţi protestatarii.

Bărbatul venea de la piaţă şi ţinea două sacoşe cu cumpărături, una într-o mână şi alta în cealaltă. Tancurile veneau încet, iar el s-a aşezat în faţa primului care deschidea coloana şi s-a oprit. Tancul a încercat să îl ocolească de câteva ori, dar bărbatul l-a urmărit de fiecare dată şi s-a postat în faţa lui. La un moment dat, tancul a oprit. Celelalte au făcut la fel. Bărbatul s-a urcat pe el şi el a vorbit cu soldatul care scosese capul afară. Nu se ştie ce şi-au spus.

Apoi, bărbatul s-a dat jos, iar tancurile au repornit motoarele. „Protestatarul Necunoscut” a venit iarăşi în faţa tancului. La un moment dat, cineva din mulţime l-a tras înapoi şi l-a făcut nevăzut. Se crede că era un agent din cadrul Biroului de Securitate Publică. După incident, Sunday Express scria că „Protestatarul Necunoscut” este un student de 19 ani şi că îl ceamă Wang Weilin. Publicaţia a mai dezvăluit că studentul fusese acuzat de „huliganism politic” şi de „tentativă de subminare” a membrilor Partidului Armatei de Eliberare.

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Orașul din Europa în care trăiesc cei mai mulți români, după București și Chișinău. Comunitatea lor este de peste jumătate de milion de oameni, mulți și-au deschis afaceri aici, unii trimit și bani înapoi în țară
Capital.ro
Obligatoriu dacă schimbi buletinul! O nouă cerință intră în vigoare din 2025
Playtech.ro
Fiica lui Adi Minune, gravidă la două luni de la divorț? Karmen, mesaj direct: „Lăsați-mă să fac ce vreau”
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Atacurile cibernetice sunt mai frecvente ca niciodată. Escrocii folosesc ingineria socială
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9